DSM cao 2020, moeizame zoektocht naar balans

En weer mislukte de poging om tot overeenstemming te komen over de nieuwe cao bij DSM. Op 4 februari zaten vakbonden en DSM weer aan tafel om tot goede afspraken te komen over loonsverhoging, STI en de bedrijfs-AOW.
Helaas lukt het maar niet een balans te vinden tussen de voorstellen die over en weer worden gedaan.

Bedrijfs-AOW
Bij de discussie over de mogelijke invoering van een bedrijfs-AOW lopen wij iedere keer weer vast op de bijdrage in de kosten. DSM wil dat alle medewerkers bijdragen. Volgens de vakbonden mogen deze kosten niet komen te liggen bij medewerkers die niet deelnemen aan de regeling.
Daarnaast is het erg moeilijk om alles technisch goed geregeld te krijgen. DSM doet hier nu nadrukkelijk onderzoek naar.

Aanpassing resultaatbeloning en STI
Ook het voorstel van DSM om de STI aan te passen, wordt beoordeeld. Hierbij gaat de discussie vooral over de manier waarop moet worden omgegaan met medewerkers die PM (Partial Meets) worden beoordeeld. DSM wil in deze gevallen de bonus en de Merit verhoging inhouden. De vakbonden vinden dat hiermee deze medewerkers worden benadeeld. We willen daarom duidelijk vastleggen hoe er wordt omgegaan met medewerkers die in aanmerking komen voor een PM beoordeling. Het inhouden van de bonus is wat ons betreft bovenmatig. 

Loonsverhoging
DSM biedt voor een cao van 2 jaar (1 juli 2020 tot 1 juli 2022) een loonsverhoging op:
  • 1 juli 2020 2% + € 1000,-
  • 1 juli 2021 2% + € 1000,-

Dit onder voorwaarde dat het voorstel van DSM om de STI aan te passen volledig wordt geaccepteerd. Dit is voor alle vakbonden te laag. De balans tussen procenten en centen is niet goed. Hier ontstaat een brede discussie tussen DSM en de vakbonden onderling.

Lees op onze community Je Achterban meer over de discussie over de loonsverhoging en praat mee! Jouw mening telt!

CNV Vakmensen van en voor mensen, al 125 jaar!

Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen
Ron Smeets, John Mokveld en Roland Bezemer