DSM cao 2020, het duurt te lang

Op maandagavond 27/2 en dinsdag 28/2 heeft er een marathon-onderhandeling plaatsgevonden om te komen tot een nieuwe cao voor DSM. Maar het schiet helemaal niet op. Ons en vooral ook jullie geduld wordt ernstig op de proef gesteld.

Maandagavond begon nog goed met flinke inhoudelijke gesprekken over de nieuw te maken afspraken. Wij hebben van onze kant veel vragen gesteld over het nieuwe bonusbeleid. En DSM heeft daar nog een keer toegelicht hoe zij het zien. Zij koppelen dit zoveel mogelijk aan de “Global Policy” van DSM.

Wij hebben vooral ingezet op het verbeteren van het loonbod. Blijkbaar wil DSM maar niet begrijpen dat wij centen willen zien, niet alleen procenten. De loonkloof tussen de hoogste en de laagste schalen blijft zo maar groeien!

Daarnaast willen wij afspraken maken over invoering van een Bedrijfs-AOW.
Maar de prijs die DSM terug vraagt, is bizar. Iedereen die bij DSM met pensioen gaat krijgt een pensioenuitkering ter hoogte van een maandsalaris. DSM wil de bedrijfs-AOW invoeren als zij het volgende ervoor terugkrijgen:

  • de Tor-dagen die je zou krijgen over de periode dat je niet meer in dienst bent;
  • het volledig vervallen van de pensioenbonus (het maandsalaris), voor alle werknemers.

Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Dat je het vraagt voor de mensen die gebruik gaan maken van de bedrijfs-AOW is logisch, maar het van iedereen vragen vinden wij knap bizar.
Op www.jeachterban.nl/DSM kan je nog meer lezen over deze “bedrijfs-AOW” en hoe dat kan werken.

Voor DSM is het belangrijk om de STI-regeling aan te passen. Alle bonden hebben daarop voorstellen gedaan, vooral de C target is ons een doorn in het oog. DSM wil veranderingen in de spelregels, de verdeling van de bonus en de wijze waarop het wordt toegekend.

Daarna verder op dinsdag; na een korte opstart begon er een dag van lange schorsingen. DSM was aan het bellen en aan het rekenen, en aan het bellen en aan het rekenen, en aan het bellen en aan het rekenen,  om tenslotte terug te komen met niets nieuws.

Op het loonbod heeft DSM wel een beetje bewogen. Daar laten ze de keuze:

  • met de invoering van gewijzigde STI kan het loonbod wat hoger zijn;
  • zonder aanpassing van de STI is het loonbod lager.
Aan het einde van de dag hebben we DSM laten weten dat wij het STI systeem niet gaan invoeren als wij geen afspraken op een fatsoenlijke manier kunnen maken over de bedrijfs-AOW! Daarmee zijn we geëindigd….

Wat vind jij ervan? Stel je vraag of reageer in de community op www.jeachterban.nl/DSM 
Dinsdag 4 februari gaan we verder, dan zal het er wat ons betreft écht om gaan…..

 

Ron Smeets, John Mokveld en Roland Bezemer (CNV)
Hettie Kijzers, Tim Kuipers, Stijn Witters, Irene Marques (FNV)