DSM cao 2020, eerste stap gezet maar…….!

Op 8 januari zijn de onderhandelingen met DSM over de nieuwe cao 2020 inhoudelijk gestart. Deze keer kwam DSM met haar voorstellen en kijkt op de nieuwe cao 2020. Het is voor een eerste stap een aardig begin, maar er moeten wel nog wat belangrijke stappen gezet worden.

In november hebben CNV Vakmensen en de andere bonden hun voorstellen toegelicht. Nu kwam DSM met haar voorstellen. Je vindt alle voorstellen op www.jeachterban.nl/DSM. Geef hier ook je mening over de voorstellen of laat een vraag achter.
Wat DSM biedt:

  • DSM wil een cao van 1 april 2020 tot 1 april 2022.
  • DSM biedt per 1 juli 2020 op jaarbasis € 1000,- + 2% en per 1 juli 2021 3%.
  • Bekijk alle voorstellen op jeachterban.nl/DSM. Je ziet daarin het overzicht met de vertaling naar procentuele verhoging per C schaal. De verschillen ontstaan doordat in 2020 een deel van de verhogingen in euro’s wordt toegekend.
  • DSM biedt handhaving TOR-regeling, maar de TOR wordt alleen toegekend als bij aanvang een verlofplan wordt overeengekomen.
  • DSM wil verjaring van verlofdagen vervroegen van 5 jaar naar 1 jaar.
  • DSM wil het maximum saldo verlofuren verlagen van 1400 naar 1000 uur.
  • DSM kan helaas nu nog geen concrete afspraken toezeggen over hoe de werkdruk snel verlaagd kan worden. Daarover wordt in een werkgroep gestudeerd.
  • DSM gaat helaas niet in op ons voorstel om de resultaatbeloning van 3%, 5% en 12% voor alle medewerkers op 7% te zetten.

Wij zijn blij dat er een eerste stap is gezet met het toekennen van een bedrag als loonsverhoging dat gelijk is voor iedereen. Voor dat deel worden de verschillen dan in ieder geval niet groter. Maar het is nog echt te weinig en het gaat te laat (in 1 juli). Er zijn ook nog andere goede ontwikkelingen in de voorstellen van DSM. Bijvoorbeeld de voorstellen over ouderschapsverlof, geboorteverlof, mantelzorg e.d. Lees de voorstellen goed door en reageer! Op 14 en 15 januari gaan wij weer verder.

De vakbond dat zijn de leden
Maak je collega ook lid! Jonge en minder jonge werknemers hebben belang bij goede arbeidsvoorwaarden. Wij hebben een interessante aanbieding: 1e halfjaar 50% korting op de contributie!
CNV Vakmensen van en voor mensen, al 125 jaar!
Samen denken
, Samen doen, Samen sterk(er)!

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen John Mokveld, Roland Bezemer en Ron Smeets.

Ron Smeets
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 11 55 94
E: r.smeets@cnvvakmensen.nl

Downloads