Cao-onderhandelingen dsm-firmenich al vastgelopen

De onderhandelingen van de vakbonden met dsm-firmenich over een nieuwe CAO zitten na 2 rondes al muurvast. De werkgever wil alleen verder onderhandelen als medewerkers hun transitietoeslag opgeven. Dat is voor de bonden onbespreekbaar.

Medewerkers kregen bij de overgang naar de een-DSM CAO in 2014 toeslagen omdat ze bepaalde arbeidsvoorwaarden (o.a. vakantiedagen en toekomstperspectief) moesten inleveren. Het gaat in totaal om zo’n 400 mensen die gemiddeld € 10.000 op jaarbasis krijgen. Daar wil het concern nu vanaf. Zonder compensatie te bieden. Maar afspraak is afspraak. We hebben als bonden eensluidend gereageerd: voor ons is het inleveren van de transitietoeslag geen optie. Het gaat niet slecht met dsm-firmenich, de werkgever staat niet op omvallen en wordt niet met een faillissement bedreigd. Nog sterker. Het concern maakte onlangs bekend dat de resultaten beter dan verwacht waren en dat ze een brutobedrijfsresultaat van 2 miljard in 2024 verwacht. Toch wil het werknemers laten bloeden.

Verdeeldheid zaaien
Werkgever kwam zelfs met een voorstel op de proppen om verdeeldheid te zaaien door varianten voor te stellen. Eerste optie: we konden kiezen voor het afbouwen van de transitietoeslagen in twee jaar tijd. Als daarvoor werd gekozen, konden de medewerkers een salarisverhoging van 1,5% structureel en 3% aan STI tegenmoet zien. Daarbij wel de kanttekening dat de STI dan alleen nog maar over je vaste, structurele loon wordt berekend, dus zonder toeslagen! De tweede optie: Als we als bonden kozen voor het niet-inleveren van de transitietoeslag (dus: werknemers houden waar ze recht op hebben!) dan was er ruimte voor 0,5% vaste verhoging en 2% in de STI. Met andere woorden. Mensen die langer in dienst zijn moeten dus opdraaien voor een hogere loonsverhoging.

Onbehoorlijk
We hebben meteen laten weten dat we deze keuze, waarbij groepen binnen dsm-firmenich tegenover elkaar worden gezet, onbehoorlijk vinden. Na het nodige beraad over en weer heeft werkgever besloten alleen nog over een cao te willen spreken als de transitietoeslag werd ingeleverd.

Nieuw loongebouw
Het invoeren van nieuwe loonbanden in plaats van de c-schalen is door houding van werkgever nauwelijks besproken. Daarover had de werkgever voorgesteld dat er een nieuw loongebouw met bredere bandbreedtes zou komen. Hierdoor zou het perspectief voor medewerkers groter moeten worden. Dan kunnen ze dus verder in loon doorgroeien. Maar ook aan dat voorstel zitten haken en ogen. Want dsm-firmenich bepaalt jaarlijks het budget dat er uitgegeven wordt aan loonsverhogingen en de manager bepaalt wie welke verhoging krijgt. Een opvallend punt hierbij. De medewerkers die onder ANH vallen, mogen van de werkgever niet over naar het nieuwe loongebouw en blijven in de c-schalen. Ook daar zien wij als bonden niets in.

Ledenbijeenkomsten
Wij willen graag weten hoe jij naar de ontstane situatie kijkt. Deel jij onze mening dat verder praten geen zin heeft en dat we uit zijn onderhandeld? Daarover willen we graag met je in gesprek. Volgende week zullen we daarom verschillende locaties bezoeken. Dat willen we doen op de volgende data:

  1. Woensdag 4 september hoofdkantoor Maastricht 10 uur.
  2. Donderdag 5 september Stroe 13 uur.
  3. Donderdag 5 september Leeuwarden 16 uur.
  4. Vrijdag 6 september Delft 13 uur.

We laten je zo snel mogelijk weten waar de bijeenkomsten in de verschillende vestigingen zullen plaatsvinden. De medewerkers in Wageningen kunnen digitaal aansluiten. Ook daarover krijg je zo snel mogelijk bericht. Maar zet de data alvast in je agenda.

Vragen?
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Daarvoor kun je terecht bij onze kaderleden Ranoe Bahadoer, Timo van den Berg en Roland Bezemer. Ook kun je een bericht achterlaten op jouw cao-pagina.  

Mede namens de kaderleden,


Ed Leunissen
Bestuurder CNV
M: 06-29023284
E: e.leunissen@cnv.nl