Onderhandelingen cao Covestro gestart

De onderhandelingen voor een nieuwe cao bij Covestro zijn op maandag 27 mei 2024 begonnen. Tijdens de eerste ronde is gesproken over de financiële situatie van het bedrijf en zijn de voorstellenbrieven toegelicht.

Aukje Doornbos, managing director van Covestro Netherlands, heeft als eerste de vakbondsvertegenwoordigers bijgepraat over de financiële situatie en de verwachtingen van het bedrijf. Vervolgens hebben de vakbonden hun voorstellen toegelicht.

De voorstellen, die in nauw overleg met de achterban zijn opgesteld, richten zich vooral op het verbeteren van de koopkracht, duurzame inzetbaarheid, individuele opleidingsbudgetten, reiskostenvergoeding, verlaging van de werkdruk en verlenging van het sociaal plan. In de bijlage kun je de voorstellenbrief van CNV vinden.

Sociaal plan

Eén van de belangrijke thema's voor ons en de andere partijen is het verlengen van het sociaal plan. Tijdens de toelichting op hun voorstellen bleek echter dat Covestro niet bereid was tot een afspraak over de verlenging van het sociaal plan, een punt dat juist door alle achterbannen van de bonden was benadrukt.

Kritisch

Opvallend was ook het voorstel van de werkgever over de reikwijdte van de cao. Covestro wil de werkingssfeer beperken tot de loonschalen C32 tot en met VS 1.3. Dit zou betekenen dat medewerkers in de loonschalen VS 2 en VS 3 cao-rechten en secundaire voorzieningen verliezen. Dat kan leiden tot minder transparantie en een risico op een tweedeling binnen het bedrijf. De bonden zijn zeer kritisch over dit voorstel en streven ernaar de arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers van Covestro te verbeteren, zonder afbreuk te doen aan de fundamenten van de cao.

Teleurstellend bod

Inhoudelijk kunnen we nog niet veel melden over de eerste onderhandelingsronde. Wel kunnen we melden dat de sessie werd afgesloten met een teleurstellend loonbod van de werkgever. Een loonbod dat in geen enkel opzicht vergelijkbaar is met recente cao-resultaten en onacceptabel is om aan jullie voor te leggen.

Vragen?

De volgende overlegronde is gepland op 17 juni 2024. Wij houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in de onderhandelingen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Dat kan via de mail.

Cao-pagina

Volg ons ook op de cao-pagina waar je mee kunt praten en ook vragen kunt stellen. Ga naar de cao-pagina Cao Covestro | CNV:

Mede namens kaderlid Frederike van der Vegt,

Ed Leunissen
Bestuurder CNV
M: 06 2902 3284
E:  e.leunissen@cnv.nl

Downloads