Nieuwe stemming verbeterde voorwaarden herwaardering functies Covestro

Eerder dit jaar hebben we je laten stemmen over het project CODAC bij Covestro. In dit project zijn alle functies bij Covestro opnieuw tegen het licht gehouden. De leden van CNV hebben toen tegengestemd. We leggen dit opnieuw aan je voor omdat we met Covestro betere afspraken hebben gemaakt voor de groep die door de herwaardering in een lagere schaal terecht komen. Dit is een goede verbetering en daarom leggen we het POSITIEF aan je voor.

De afgelopen tijd zijn jij en je collega’s in verschillende sessies bijgepraat over CODAC. Het bleek dat de herwaardering van de functies binnen het bedrijf niet goed was gecommuniceerd en dat zorgde voor veel onduidelijkheid. Bij deze sessies, waar ook de bonden bij betrokken waren, is nogmaals uitgelegd wat er gaat veranderen en waarom.

Wat is er verbeterd?

Na de informatiesessies hebben we als bonden met werkgever nogmaals om tafel gezeten en hebben we de bezwaren van de CNV-leden nogmaals voorgelegd aan Covestro. De meerderheid van de leden stemde eerder tegen omdat ze het niet eerlijk vonden dat de kleine groep mensen, die door de herwaardering van de functies in een lagere schaal terecht kwamen, minder perspectief hebben. Ze behouden hun loon, maar ze kunnen financieel minder groeien in de toekomst. Covestro heeft begrip voor de bezwaren. Daarom hebben we aanvullende afspraken gemaakt. Door de afspraken te verbeteren, wordt de groep medewerkers die er in perspectief op achteruit gaat, tot een minimum beperkt. 

Nieuw afspraken

Afgesproken is dat medewerkers van 55 jaar en ouder niet worden teruggezet in schaal. Dat gold in eerste instantie voor iedereen van 60 jaar en ouder. Hierdoor wordt de groep flink kleiner. De enkele medewerkers die alsnog in een lagere schaal terecht komen, krijgen een toeslag die opgegeten wordt door de cao-stijging. Daardoor blijven ze hun huidige loon behouden. Dat verandert niet. Wel is afgesproken dat met deze medewerkers een individueel ontwikkelgesprek wordt gevoerd en een individueel ontwikkelplan wordt opgesteld. Doel is om deze medewerkers zo snel mogelijk weer op het oude niveau terug te brengen om het perspectief te herstellen. Medewerkers maar ook de werkgever hebben daarbij een wederzijdse inspanningsverplichting.

Iedereen houdt huidige loon

Verder verandert er niets. Dus NIEMAND GAAT ER IN INKOMEN OP ACHTERUIT.

Ook de mensen die in een lagere schaal komen niet. Voor uitgebreide informatie over de afspraken die zijn gemaakt, zie de bijlage.

Herwaardering functies

Het is van belang dat er bij bedrijven regelmatig wordt gekeken naar functies. Dat ze geherwaardeerd worden. Dat onderschrijven wij. Functies veranderen immers met de jaren. Er komen taken bij of gaan eraf. Door de herwaardering kunnen medewerkers in een hogere, maar ook lagere salarisschaal terecht komen. Specialisten van de vakbond kijken op de achtergrond mee of dat correct verloopt. Voor de overgrote meerderheid van de medewerkers bij Covestro heeft de evaluatie van de functies geen gevolgen. Die blijven gewoon in hun eigen schaal. Voor een klein deel pakt het beter of slechter uit. Die komen in een hogere of lagere schaal. Door de nieuwe afspraken komt Covestro tegemoet aan de kritiek en wordt er nog beter gekeken naar de gevolgen. We leggen het voorstel daarom positief aan jullie voor.

Stemmen

Uiteindelijk moet jij hiermee instemmen. Laat daarom je mening horen en stem. Je ontvangt nog een nieuwe mail om te kunnen stemmen. Stemmen kan tot en met 12 augustus 2024, 12.00 uur.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Dat kan via jouw cao-pagina of per mail.

Ed Leunissen
Bestuurder CNV 
M: 06-29023284
E:  e.leunissen@cnv.nl 

Downloads