Geen wijziging cao Chemours

Op uitnodiging van Chemours is er een overleg geweest tussen vakbonden en Chemours over het hoge inflatiecijfer en de gevolgen hiervan voor de cao. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Uitnodiging vakbonden door Chemours

Chemours wilde de ontstane situatie van de hoge inflatie en de gevolgen voor de kostenstructuur van Chemours delen en wilde weten of de huidige situatie aanleiding is om inhoudelijk te gaan onderhandelen om te komen tot wijziging van de cao.

Economische situatie Chemours

De bedrijfseconomische situatie van Chemours kennen jullie, daar hoeven we niet over te schrijven. De  hoge inflatie tikt niet allen door in de kostenstructuur van Chemours, maar  ook  in de portemonnee van werknemers. Er wordt gemakkelijk over loonsverhoging gesproken, terwijl  je beter kunt spreken over koopkrachtbehoud.

Openbreken cao onder bijzondere voorwaarden

In het beleid van vakorganisaties is er altijd ruimte om maatwerk te leveren als daartoe aanleiding is. Dat betekent als de marktomstandigheden zodanig zijn dat een bedrijf op omvallen staat, dat er dan ruimte is om te komen tot aanpassing van de cao. Wij hebben Chemours bevraagd in hoeverre dat de situatie is. Het antwoord was dat dat niet het geval is en het alert blijven op ontwikkelingen is.  

Geen reden tot aanpassing

Conclusie van de meeting is geweest dat er geen basis is om te komen tot aanpassing en is een voorstel van Chemours achterwege gebleven. Wel hebben ze aangegeven dat de huidige ontwikkelingen hun houding aan cao-tafel zal beïnvloeden.

Graag verwijs ik je ook naar onze cao pagina Chemours, hier kun je nieuwsbrieven terug vinden en je reactie achterlaten.

Namens de onderhandelingsdelegatie FNV en CNV,

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
E: j.hoogland@cnvvakmensen.nl