Directie BBIO gaat achter rug CNV en FNV om

Na de vorige cao-onderhandelingen wilde de ondernemingsraad graag het cao-proces evalueren. Daarop is een gesprek geweest tussen directie en OR, en een apart gesprek tussen vakbonden CNV Vakmensen en FNV. Wij als vakbonden wilden liever een gesprek rechtstreeks met de directie. Dat werkt het beste.

Nadat de OR het advies had uitgebracht, stuurde de directie ons een bericht. Dat is hetzelfde bericht als jullie hebben gehad. Wij wisten van niets, maar blijkbaar heeft de directie aan de OR gevraagd om haar advies uit te werken. Dat heeft geleid tot een ander advies, waarover wij niet geraadpleegd zijn. De OR heeft ook niets aan ons verteld.

Nog steeds denken wij als CNV Vakmensen en FNV dat een rechtstreeks gesprek met de directie het beste is wat we kunnen doen. Wij doen dat graag.

Binnenkort starten de nieuwe cao-onderhandelingen weer. Als jij geen behoefte hebt aan een derde partij zoals AVV, blijf of word dan lid van CNV Vakmensen of FNV. Dan laat je zien, dat je vertrouwen hebt in de onafhankelijke vakbonden CNV Vakmensen en FNV. En niet in een partij, die door Bilthoven Biologicals erbij wordt gehaald.

Als we dan gaan kijken naar de BBIO waarden waar regelmatig naar wordt gerefereerd, hebben wij zeer onze bedenkingen in hoeverre in ons gezamenlijk proces deze waarden daarin worden meegenomen:

  • Eigenaarschap: Samen met BBIO zijn de vakbonden CNV Vakmensen en FNV eigenaar van de cao. Gelijkwaardige partijen die gezamenlijk de zorg hiervoor hebben. Met hetgeen nu gebeurt en de keuzes die BBIO maakt, zien wij niet dat BBIO het mede-eigenaarschap erkent aan de vakbonden.  
  • Samenwerken: Een waarde die ontzettend vaak is ingebracht tijdens verschillende overleggen. Een waarde waar we gezamenlijk ook stappen in hebben gemaakt. Met wat er nu gebeurt, lijkt er niets meer van die waarde over te zijn gebleven. Samenwerken is niet gebeurd in de stappen en keuzes die nu gemaakt zijn. We worden immers achteraf op de hoogte gesteld van feiten en niet meegenomen in het proces. Er is immers geen sprake geweest van overleg.
  • Positiviteit: Een mooie waarde waar we vanuit onze kant ook altijd aandacht voor hebben en zeer belangrijk vinden. Helaas merken we door de keuzes die door BBIO gemaakt worden en de wijze waarop de zaken aan ons worden gecommuniceerd weinig ruimte laat om positief te blijven.
  • Lid worden kan via

https://www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en tijdens alle fases meepaten en vragen stellen. Ook kun je reageren op anderen. Dit is voor iedereen toegankelijk, ook als je (nog) geen lid bent. Ga direct naar de cao-pagina

Wist je dat je bij CNV Vakmensen gratis een rechtsbijstandsverzekering voor Privézaken bij je lidmaatschap hebt? Daardoor zijn wij een stuk goedkoper, want een aparte rechtsbijstandsverzekering niet meer nodig. Lees de voorwaarden.

Roel van Riezen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 34
E: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl