BBio doet teleurstellend eindbod voor nieuwe cao

Zoals je misschien al hebt gelezen, heeft jouw werkgever ons op 17 juli 2024 een eindbod toegestuurd. Dit betekent dat hiermee de onderhandelingen ten einde zijn.

De werkgever geeft in het eindbod aan dat hetgeen in het eindbod staat is wat hij maximaal kan bieden. Een eindbod betekent dat we op dit moment niet meer over de inhoud met elkaar in gesprek zijn.

Normaliter wordt een eindbod aan de leden voorgelegd ter stemming. De leden hebben dan de mogelijkheid om hun stem uit te brengen op de inhoud van het eindbod. Er is nog wel een uitzondering hierop. Indien wij als cao-delegatie van mening zijn dat er bijvoorbeeld zaken in het eindbod staan die zeer onduidelijk zijn, een zeer grote verslechtering zijn of niet passen binnen het CNV beleid, dan hebben wij de mogelijkheid het eindbod direct af te wijzen en niet voor te leggen aan de leden.

Via deze weg wil ik jullie dan ook laten weten dat we er helaas voor hebben moeten kiezen om het eindbod direct af te wijzen. Los van de inhoud die niet voldoet aan het mandaat dat de leden hebben meegegeven, heeft de werkgever ervoor gekozen om bij meerdere punten de onderstaande zin toe te voegen.

“De verdere uitwerking en voorwaarden hiervan zullen opgenomen worden in het personeelshandboek in overleg met de ondernemingsraad”

Dit houdt in dat er onderwerpen via de cao-tafel worden besproken, maar de inhoud daarvan vervolgens verder kan worden aangepast via de ondernemingsraad. Dit is in strijd met de basis van een cao. De cao wordt vastgesteld met de cao partijen, het is een juridisch document dat als zodanig wordt vastgelegd. Dan kan het niet zo zijn dat er vervolgens op meerdere onderwerpen nog uitwerkingen en voorwaarden kunnen worden toegevoegd in overleg met de ondernemingsraad. Het personeelshandboek is aan aanvulling/uitbreiding op een cao en niet een document waarin cao artikelen kunnen worden uitgebreid, aangepast of voorwaarden in kunnen worden gesteld.

Wij menen dat dit nodig is om zowel de arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers als de cao in jullie belang te beschermen!

Wij hopen dat jullie ons besluit begrijpen en daar ook achter staan!?

Hieronder zullen we nog wat extra informatie geven over een aantal van de onderwerpen uit het eindbod.

Looptijd en loon

Looptijd 2 jaar.

Loon is wat ons betreft onvoldoende voor een 2 -jarige cao. Daarnaast is er tijdens de onderhandelingen ook gesproken over een minimum van €16,- per uur. Werkgever is daar tijdens de onderhandelingen mee akkoord gegaan maar dit zien we nu niet meer terug in het eindbod.

Aanpassing minimumloon in de salarisschalen is niets meer dan voldoen aan de wet. Dit is iets wat de werkgever verplicht is te doen en heeft uiteindelijk niets te maken met de cao-onderhandelingen.

Reiskostenvergoeding

Er staat een zin in dat de regeling verder wordt uitgewerkt in het personeelshandboek. Het is ons onduidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Een regeling die in de cao staat kan niet inhoudelijk worden aangepast in het personeelshandboek.

Thuiswerkvergoeding

Deze vergoeding wordt met €0,20 verhoogd van €2,15 naar €2,35 per dag. Dit is wat er fiscaal gezien maximaal mag. Maar ook hier staat de zin dat de regeling verder wordt uitgewerkt in het personeelshandboek. Ook op dit punt is het ons onduidelijk wat hiermee wordt bedoeld.

Budget persoonlijke ontwikkeling

Ook op dit punt wordt er aangegeven dat verdere uitwerking en voorwaarden worden opgenomen in het personeelshandboek.

Budget duurzame inzetbaarheid

Belangrijk om te weten is dat het DI budget vanuit de werkkostenregeling komt. Dit betekent dat je niet een individueel recht hebt waar je zonder enige voorwaarden gebruik van kunt maken. Er zit fiscaal gezien een maximum bedrag dat gebruikt kan worden vanuit de werkkostenregeling. Er gaan al verschillende zaken vanuit de werkkostenregeling wat betekent dat je afhankelijk bent van de resterende hoogte van het budget. Het zou dus kunnen zijn dat als je een verzoek indient voor het inzetten van je DI budget, dat dit verzoek niet kan worden gehonoreerd omdat de werkkostenregeling reeds volledig gebruikt is.

En ook hierbij weer wordt er aangegeven dat uitwerking en voorwaarden zullen worden opgenomen in het personeelshandboek.

Belangrijk!

Zoals je wellicht weet, zitten we met meerdere vakbonden aan de cao tafel. Naast het CNV zijn ook de FNV en AVV betrokken bij dit proces. Iedere bond maakt zijn eigen afwegingen betreffende het wel of niet voorleggen van het eindbod.

Wat betreft de AVV heeft iedere medewerker de mogelijkheid om zijn stem via hen uit te brengen. Je hoeft hiervoor niet lid te zijn van het AVV.

Mocht het zo zijn dat de AVV ervoor kiest om het eindbod wel ter stemming voor te leggen, dan is mijn advies om tegen het eindbod te stemmen.

Er is namelijk een scenario mogelijk dat als de meerderheid van de stemmers via het AVV voor het eindbod stemmen, dat er dan alsnog een cao komt waarin deze aanpassingen zullen worden verwerkt. Wij vinden dit geen positieve ontwikkeling voor jouw cao!

Alle informatie is ook te vinden op de cao-pagina. Ga direct naar de cao-pagina. Je vindt daar ook deze nieuwsbrief en je kunt daar reageren of je vraag stellen.

Vervolg

Dit is de huidige stand van zaken en ons standpunt. Zodra er meer nieuws te melden is zullen we je hierover informeren.

Maak je collega lid

Hoe meer leden hoe groter onze slagkracht. Samen staan we echt sterker. Vraag je collega lid te worden. Het nieuwe lid betaalt voor de eerste 6 maanden in totaal € 24,-, jij krijgt voor elk lid dat jij aanbrengt een cadeaubon t.w.v. € 20,- .Ga direct naar de actie-pagina

Heb je vragen of wil jij iets doen voor het CNV? Neem dan contact met mij op.

 

Met vriendelijke groet,

Henk Jongsma,

h.jongsma@cnv.nl

06-22383073.

 

 

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error