Onderhandelingsresultaat bereikt voor cao Basell Benelux

Na vier onderhandelingsrondes is het op de valreep gelukt om tot een onderhandelingsresultaat te komen. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Lange weg

Het heeft aardig wat voeten in de aarde gehad om tot elkaar te komen deze cao ronde. We hadden naast onze looneis te maken met een hoop voorstellen van zowel jullie werkgever als de werknemers op secundaire arbeidsvoorwaarden. Het was daardoor flink puzzelen en onderhandelen om met al deze ingrediënten te komen tot een compromis dat voor alle partijen acceptabel is.

Onderhandelingsresultaat

In hoofdlijnen ziet het resultaat er als volgt uit:
  • Looptijd 12 maanden, van 1 april 2024 tot en met 31 maart 2025.
  • Structurele loonsverhoging van totaal 6%:
    • 3% per 1 april 2024
    • 3% per 1 oktober 2024
  • Persoonlijk budget blijft van kracht. Als uitbreidingsmogelijkheid is afgesproken dat het totaal bedrag eens in de 5 jaar in zijn geheel gebruikt kan worden voor een persoonlijke opleiding (€2750,-).
  • Gewijzigde normverhogingstabel met als uitganspunt geen verslechtering en een verbetering voor beginnende collega’s.
  • Feestdagverlof invoeren in plaats van huidige bijzonder verlof waarbij iedereen in ploegendienst 6 verlofdagen ontvangt. Voor het lab en dagdienst wordt dit nog verder uitgewerkt met als uitganspunt een gelijkwaardige regeling.
  • Bijdrage werkgever avondetenregeling blijft maar moet anders worden georganiseerd. Hier wordt samen met betrokkenen een oplossing gezocht met een vaste cateraar.
  • 31 december wordt voor de middagdienst gezien als een feestdag.
  • Tot 1 april 2027 ongelimiteerd tijd-voor-tijd omzetten naar verlof.
  • De intentie om de RVU te verlengen wanneer hier duidelijkheid over is vanuit de overheid.
Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar we overeenstemming over hebben bereikt. Basell gebruikt de komende week om het onderhandelingsresultaat helemaal uit te werken, zodra deze definitief is, zullen we dit met jullie delen.

Ledenbijeenkomst en raadpleging

Op woensdag 19 juni plannen we een tweetal digitale ledenvergaderingen in via Teams. De uitnodiging daarvoor ontvangen jullie binnenkort samen met het volledige onderhandelingsresultaat. Na de bijeenkomsten ontvangen jullie via email een stemlink waarmee ieder zijn of haar stem kan uitbrengen over het onderhandelingsresultaat.

Vragen?

Tijdens de ledenbijeenkomst is er alle ruimte voor vragen maar je kunt ook altijd één van de kaderleden aanspreken of mij een mailtje sturen. Op onze cao pagina kun je alle nieuwsbrieven terug vinden en een bericht achterlaten.

Mede namens de gezamenlijke onderhandelingsdelegatie,

Denise, Joeri, Gerard en Elsa van der Kraats namens FNV Procesindustrie,

Jack en Ad namens CNV,

Jelmer Hoogland
Vakbondsbestuurder
j.hoogland@cnv.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error