Aftrap cao-onderhandelingen Astellas

Op donderdag 1 december hebben de vakbonden CNV Vakmensen, FNV en de Unie voor de eerste keer onderhandeld met jullie werkgever om tot een nieuwe cao te komen.

Afgelopen donderdag hebben we de aftrap gedaan voor de cao onderhandelingen voor Astellas. Net als in voorgaande keren kregen we eerst een business update, deze keer niet een financiële zwanenzang, maar een over de strategie vanuit Astellas voor de komende jaren met betrekking tot de medicijn ontwikkeling. Goed om daarover iets meer te weten aangezien het al langere tijd onderwerp van gesprek is als we met de directie om tafel zitten. Deze nieuwe strategie zal effect hebben op de bedrijfsvoering de komende jaren en zal ook van invloed zijn op de besluitvorming rondom de locatie Meppel. 

Na de toelichting op onze voorstellenbrieven en de schorsing heeft de werkgever de voorstellen namens Astellas ingebracht. Die tref je hieronder aan met daarbij ook de inzet/reactie vanuit CNV.

Looptijd

Men stelt een looptijd voor van 1 jaar, namelijk 1 april 2023 tot 31 maart 2024, dit komt overeen met de inzet van de CNV en de andere vakbonden. Gezien de onzekere tijden willen we een kort lopende cao afspreken met Astellas. 

Salarisverhogingen

Inzet van Astellas is een loonsverhoging die verantwoord en in lijn is met andere bedrijven binnen de sector. Onze inzet is in elk geval compensatie van de inflatie, daarnaast willen we dat de loonsverhoging voor minimaal de helft nominaal, dus in geld wordt uitgekeerd in plaats van enkel een verhoging in percentage. Werknemers in de lagere salarisschalen die veel merken en last hebben van de stijgende inflatie om rond te komen gaan er zo procentueel iets meer op vooruit en de hogere salarisschalen hebben een iets lagere loonsverhoging. Net als in eerdere cao onderhandelingen laat de werkgever ook nu nog open met welke loonsverhoging hij komt. 

Duurzame inzetbaarheid

Hier komt men op terug tijdens de volgende cao onderhandelingen van komende januari. Het onderzoek naar generatiepact loopt en men wil dan in januari de pluspunten en knelpunten bespreken. Wij willen graag weten wat de huidige status is van het beter inzichtelijk maken van de huidige regelingen en we willen kijken of er een concrete afspraak te maken is over het generatiepact. 

PGB:

Men wil vasthouden aan het huidige budget van 350 euro per jaar en de mogelijkheid om dit 2 jaar vooruit alvast te kunnen opnemen met een maximum van € 1050. Voor ons is dit punt net als de vakbondscontributie een onderdeel dat we integraal in de cao willen opnemen zodat we hier niet elke keer opnieuw over hoeven te onderhandelen en bij het verlopen van de cao dit voor de medewerkers niet beschikbaar is. Men wil kijken of de definitie en waarvoor het budget kan worden ingezet kan worden verruimd. Hier komt men in januari op terug. 

Vakbondscontributie

De huidige afspraken wil men continueren, dat willen wij ook maar we willen dit dus al vast onderdeel opnemen in de cao. 
Werkgeversbijdrage blijft ook onveranderd voor de duur van de komende cao, dat is in lijn met de inzet van CNV Vakmensen

project PJart23

Daarnaast wil de werkgever graag de huidige beloningssystematiek aanpassen zodat deze meer in lijn is met de ontwikkelingen die global voor Astellas gelden, Het gaat om een cultuurverandering en een transitie die meer past bij de ingeslagen weg. Wij hebben deze informatie nog niet eerder ontvangen dus willen we ons eerst nader beraden of we mee willen gaan in deze wens van Astellas. 

Reiskosten

Wij hebben voorgesteld om de reiskosten zo aan te passen dat daarbij het fiscaal maximum wordt vergoed aan medewerkers per kilometer namelijk 0,21ct netto. De huidige regeling is best omslachtig en gaat uit van een bruto vergoeding die in de meeste gevallen ws. lager ligt per km. De werkgever heeft toegezegd om dit nader te onderzoeken en komt hierop terug tijdens de volgende bijeenkomst van januari. 

Aanpassing definitie Feestdagen

Wij hebben voorgesteld om de definitie voor feestdagen zo aan te passen dat men in plaats van de christelijke feestdagen ook op andere religieuze feestdagen vrij kan zijn met behoud van vergoeding. 

Echte banen

We willen graag zicht houden op de ontwikkelingen rondom het aantal mensen dat werkt via een uitzendbureau. Daarnaast willen we ook dat uitzendkrachten die al een langere periode voor Astellas werken en goed functioneren in aanmerkingen komen voor een vaste aanstelling, dus een Astellas contract. In de bijeenkomst van januari krijgen we informatie over de actuele stand van zaken. 

Cao-pagina

Het hele cao-traject is online te volgen en je kunt bij alle fases meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen: Cao Astellas

Maak je collega lid van CNV Vakmensen

Het is de tijd dat werknemers meer invloed krijgen, maar dan moeten er meer werknemers lid worden! Op dit moment is een zeer aantrekkelijk aanbod om lid te worden maar ook voor jou om iemand lid te maken! Het nieuwe lid betaalt voor de eerste 6 maanden totaal maar €20,23 en jij krijgt als aanbrenger een waardebon van €20,00!

Sluit je aan | CNV Vakmensen


Heb je vragen of opmerkingen, ik ben bereikbaar via deze gegevens. 

Vriendelijke groet, 
mede namens de kaderleden

Hank Oomkes
Onderhandelaar CNV Vakmensen

E: h.oomkes@cnvvakmensen | M 06 5160 2057

 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error