Update cao onderhandelingen Air Products: ‘Een goede cao moeten wij halen, want krijgen doen wij het niet!’

Maandag 1 november hebben vakbonden en Air Products weer met elkaar aan tafel gezeten om te praten over jullie cao. Als bonden waren wij aan zet om met een reactie te komen.

Wij zijn bij jullie, onze achterban, geweest om de stand van zaken te bespreken. Hierin hebben wij bij alle sessies de emoties en pijnpunten gezien en gevoeld. Uiteindelijk zijn wij door jullie, unaniem, op pad gestuurd om weer aan die cao onderhandelingstafel deel te nemen en die pijnpunten en emotie over te brengen.

Jullie boodschap was duidelijk:

  • Een goede loonsverhoging
  • Geen versobering van de ontziemaatregelen
  • Verlenging van het Sociaal Plan
  • Een regeling vervroegd uittreden (RVU), maar niet ten koste van alles

Deze boodschap hebben wij duidelijk kenbaar gemaakt aan Air Products.

De reactie van Air Products was:

  • Salaris binnen Air Products is boven het niveau van omliggende bedrijven en dat verschil mag niet groter worden, ze willen een eerlijke beloning en niet verder uitlopen.
  • Het huidige bod is 2.1% op 1 juni 2021 en 2.2% op 1 juni 2022 en een éénmalige €350
  • Ontziemaatregel overwerk en consignatie naar AOW -10 jaar, lees: nu 57 jaar
  • RVU gekoppeld aan opschuiven seniorenjaren naar AOW -5 jaar
  • Over het Sociaal plan hebben wij niet meer kunnen praten.

Hierop hebben wij als vakbonden gezegd dat het verschil te groot is en dat men eigenlijk aanstuurt op een eindbod. Wij hebben Air Products meegegeven dat zij met een beter voorstel moeten komen.

Voor 10 november zal Air Products met een reactie komen, zodat we weten of 10 november verder onderhandelen nog een optie is.

Samen sterk voor een goede cao: meedenken en meedoen, de bond dat ben jij!
De cao onderhandelingen verlopen dit jaar niet zonder slag of stoot. Bonden willen graag de hard bevochten voorzieningen die zijn opgebouwd bij Air Products behouden en voor dit jaar passende afspraken maken. Vind jij het ook belangrijk dat we fatsoenlijke afspraken over jouw arbeidsvoorwaarden en heb je ideeën over wat daarbij kan helpen? Bespreek het met één van de kaderleden of mail naar: inan.bozkir@fnv.nl  of c.hensen@cnvvakmensen.nl 

Heb jij collega’s die nog geen lid van één van beide bonden is, heb het over het traject en het belang van het lidmaatschap. Werf een nieuw lid en ontvang een mooie wervingsbonus.

CNV Vakmensen: Jan van der Ree en Corina Hensen.

FNV Procesindustrie: Bastiën Houben, Bas Bremer, Inan Bozkir