Onderhandelingsresultaat cao Abbott

Op 30 mei 2024 is er een onderhandelingsresultaat bereikt dat we als vakbonden CNV en FNV aan je willen voorleggen. Deze nieuwsbrief is dus tevens een STEMOPROEP waarvan je zo apart nog een mail krijgt, stemmen kan tot en met 14 juni 2024, 12.00 uur. De feitelijke onderhandelingstekst wordt nog nagestuurd.

Loon en looptijd

In de vakbondsmeetings in Olst en Weesp hebben we jullie gevraagd of we nog ruimte hadden om te onderhandelen over het loon. De meerderheid van de collega’s heeft aangegeven dat ze de vakbonden nog wel enige ruimte konden geven, maar dat de grens zeer zeker in zicht was.

We hopen dat we met het bereikte resultaat, een loonsverhoging van 5,5% per 1 april 2024 bij een looptijd van 12 maanden, binnen jullie mandaat zijn gebleven.

Loongebouw

In de werknemersbijeenkomsten in Olst en Weesp hebben de collega’s die beloond worden in de loonschalen A-E in de grootst mogelijke meerderheid aangegeven dat zij onder de cao willen blijven vallen. Daar zijn wij blij om, want het vertrek van deze groep collega’s zou tevens een uitholling van de cao betekend hebben.

Daarmee is het ook helder dat er op dit moment géén vaste schalensystematiek komt binnen de cao, aangezien jullie werkgever het vertrek van groepen A-E tot voorwaarde had gemaakt om zo’n vaste schalensystematiek in te voeren voor de schalen 1-8. Maar de winst van samen sterk is groter dan het verlies van de vaste schalensystematiek op dit moment. Voor nu zullen we de tijdens de lopende pilot merit-toekenning gaan focussen op de groeilijnen van de individuele RSP’s (Relatieve Salaris Positie, ook wel compa-ratio genoemd).

Transparant en helder

Om de groeilijnen van individuele RSP’s goed te kunnen volgen, is het nodig dat iedereen zijn eigen RSP kan berekenen. Om je RSP te kunnen berekenen, moeten de regels helder zijn.
Eerder beloofden we jullie om ons hard te maken voor volstrekt heldere regels rondom loon bij Abbott. In dat kader pasten we in de vorige cao-onderhandelingen de merit-matrix al aan.

Deze keer hebben we aan de cao-tafel afgesproken dat alle regels rond de RSP in duidelijke taal in de cao zullen worden opgenomen. Zó duidelijk dat iedereen die zijn eigen RSP wil berekenen bij veranderingen (zoals collectieve loonstijging, merit-toedeling of promotie), dat zonder problemen kan doen als hij het stappenplan uit de cao volgt.
Daarbij wordt er ook uitgelegd wanneer Abbott de zogenaamde equity adjustment toepast (een verhoging van je RSP omdat je groeilijn achterblijft bij wat je mag verwachten).

Wij denken dat dit weer een belangrijke stap is naar transparant en helder.

Regeling vervroegd uittreden (RVU)

Abbott houdt vast aan de “geen recht-geen plicht” formulering waar het om de RVU gaat. Wel is Abbott bereid om de regeling open te stellen voor iedereen die 10 jaar in ploegendienst (met nachtdiensten) heeft gewerkt binnen Abbott en is Abbott bereid om de regeling 3 jaar voor aanvang AOW beschikbaar te stellen (nu is dat nog 2 jaar voor AOW).
Daarnaast is afgesproken dat deze regeling ongewijzigd blijft bestaan, als de overheid de fiscale mogelijkheden ongemoeid laat.

Ruimte voor vakbondsmeldingen

Minor punt, maar toch een stapje voorwaarts. Tot op heden was het onbespreekbaar voor Abbott om vakbonden toegang te geven tot de interne digitale communicatiekanalen. Deze keer is overeengekomen dat bonden kunnen publiceren op intranet in de “community” sectie die Abbott heeft ingericht en waar ook de ondernemingsraad haar berichten kan plaatsen.

Daarnaast is afgesproken dat wanneer vakbonden daar nieuws plaatsen, er via de digitale schermen (narrowcasting) een melding wordt uitgezonden dat er nieuwe mededelingen in de community staan. Kortom je kan onze berichten straks eigenlijk niet meer missen.

Meepraten over jouw cao

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van Abbott Healthcare Products kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Cao Abbott | CNV Vakmensen.

Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt, ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Abbott in de zoekbalk.

Mede namens Luan Hoang en Thijs Nell (kaderleden CNV, Abbott Weesp),

Erik Maas
Onderhandelaar CNV
M: +31 6 5160 2145
E:  e.maas@cnv.nl