Nieuwsbrief Abbott: beloningssystematiek

Beloningssystematiek is HET onderwerp van de lopende cao onderhandelingen. Naast een aantal andere belangrijke punten natuurlijk. Eerder deze maand lanceerden we een “filmpje” waarin we uitlegden waarom de beloningssystematiek zo belangrijk is volgens ons.

SPOT ON!

En kennelijk zijn jullie dat met ons eens, want we kregen ontzettend veel reacties (en dat is fijn, dank daarvoor) waarin collega’s ons lieten weten dat we nu echt een probleem bij de staart hebben dat lééft. Een kwestie waar veel mensen zich in herkennen en waar sommige van jullie ook keihard tegen aan lopen.

TWEE PROBLEMEN

Eigenlijk praten we over twee problemen. De ene is de beloningssystematiek, de verdeling tussen merit en collectieve loonstijging. Maar een minstens zo groot probleem is de manier waarop beoordelingen tot stand komen EN de koppeling aan budget die daarbij gemaakt wordt.

OPLOSSING ÉÉN - NU
De eerste oplossing is het inrichten van een eerlijker systeem van belonen. Dat betekent dat er een directe koppeling hoort te zijn tussen merit en beoordeling, waarbij je aan de onderkant van de loonschalen sneller groeit dan aan de bovenkant en dat het helder moet zijn wat de uiterste termijn is waarbinnen je van instroomsalaris naar midpoint salaris groeit. Daarnaast blijft er natuurlijk de collectieve loonsverhoging. Dit is wat we nu willen bereiken.

OPLOSSING TWEE - STRAKS
Maar daarmee zijn we er nog niet, want dan blijft het probleem van de beoordeling bestaan. Deels wordt dat opgelost door een correcte toepassing van de bestaande beoordelings-systematiek: als jouw leidinggevende je door het jaar heen goed heeft begeleid, weet jij precies wat je moet doen om die EE beoordeling te scoren en zou je dat ook kunnen doen. Want afspraken zijn dan SMART vastgelegd aan het begin van het jaar en onderdeel van SMART is nu realistisch. Met andere woorden: doelstellingen moeten haalbaar voor je zijn. En als dat correct is, dan kan iedereen dus in theorie een EE beoordeling aftikken aan het einde van het jaar.

Daarmee loop je dus tegen het onderliggende probleem aan: het budget. Want als iedereen EE scoort, dan loopt dat voor Abbott in de papieren. En om die reden worden leidinggevenden aangestuurd op een verdeling, waarbij de grote middenklasse gemiddeld (lees AE) presteert en er een klein deel daaronder en een klein deel daarboven uitkomt. En als je daar op stuurt, krijg je dus het probleem dat er maar een paar mensen in een team EE mogen scoren (en overigens zie je aan de andere kant van de kromme hetzelfde probleem: er zijn dus ook een paar mensen die PA en NA moeten scoren)

VOLGENDE CAO
We hebben Abbott al laten weten dat de wijze van beoordelen bij een volgende cao onze volle aandacht zal krijgen. Wij vinden namelijk dat wanneer belonen afhangt van beoordelen, de beoordelingssystematiek deel uit maakt van de primaire arbeidsvoorwaarden. En bij Abbott Weesp en Olst spreken we de primaire voorwaarden nu eenmaal af in de cao.

1 maart a.s. staat de volgende onderhandelingsronde gepland, we houden je op de hoogte!


Met vriendelijke groet,

Onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen:
Erik Maas                               
vakbondsbestuurder, e.maas@cnvvakmensen.nl
Dave Reinhard                       
kaderlid     

Onderhandelingsdelegatie FNV:
Yolanda Reus                         
vakbondsbestuurder,yolanda.reus@fnv.nl
Sander Graswinckel             
kaderlid