Update onderhandelingen cao Zwembaden

Op 16 mei kwamen WiZZ en vakbonden FNV en CNV samen voor het tweede overleg cao Zwembaden. In het eerste overleg hebben wij onze inzetbrief toegelicht. Nu waren de werkgevers aan de beurt.

Stukje waardering

We zijn de onderhandelingen gestart met het aanbieden van een taart namens de leden. Op die taart stond een van onze wensen: juiste inschaling. Dit omdat we vinden dat een eerlijk loon, een stukje waardering, begint bij de juiste inschaling. Deze onderhandelingen gaan wat ons betreft over dat eerlijke loon. Een zoete start dus, na het zuur dat we proefden na het lezen van de WiZZ inzetbrief: 0% erbij in 2024 en een 3-jarige cao met daarin een aangepaste inflatiecorrectie. 

Reparatie koopkracht

Na de verder heldere toelichting van de WiZZ kwamen we – WiZZ en vakbonden - tot verschillende conclusies over wat de loonverhoging zou moeten zijn om de inflatie in te lopen. Ons voorstel is daarom dat we komen tot één gelijkluidende berekening en periode: hoe groot is het koopkracht gat vanaf 1-1-2017? Dat gat willen we repareren. 
Die berekening nemen we als uitgangspunt voor verdere onderhandeling. Onze berekening komt uit op 9%. Het gat is dus groot met het loonbod van de werkgevers.

WML in schaal 1

We sluiten geen meerjarige cao’s af, tenzij de werkgever voldoende biedt in de gemaakte afspraken. Tot slot hebben we benadrukt dat in deze cao het loongebouw per direct moet worden aangepast. Dat een geschoolde zwemonderwijzer op het wettelijk minimumloon (WML) start, is slecht voor het imago van het vak. Ook kruipt het salaris van een leidinggevende zo steeds dichter toe naar het minimumloon.
Kortom: er ligt een groot gat tussen de eisen van de vakbonden en wat werkgevers bieden.

Volgend overleg 

Toegezegd is dat we beide onderwerpen (berekening inflatiecorrectie en aanpassen loongebouw) op de komende cao-tafel bespreken. De twee vervolgdata zijn: 11 juni en 17 juli 2024.

Praat mee

Heb je nog vragen? Laat mij dit dan weten. Je kan ook terecht op de cao-pagina waar je al onze eerdere nieuwsbrieven aantreft. Je kunt er meepraten en vragen stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao Zwembaden, Zwemscholen | CNV

Willem Kruithof, bestuurder
M 06 5160 1998
w.kruithof@cnv.nl