Stem over het resultaat Cao Contractcatering

Op 2 juni 2021 hebben sociale partners, betrokken bij de cao Contractcatering, een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. Dit onderhandelingsresultaat is tot stand gekomen in een periode dat de sector in een zeer moeilijke en roerige tijd verkeert als gevolg van de Covid-19 pandemie. Tegen deze achtergrond hebben partijen dan ook alles op alles gezet om de werkgelegenheid voor de huidige werknemers zoveel als mogelijk veilig te stellen.

Tegelijkertijd willen cao-partijen met dit onderhandelingsresultaat het fundament leggen voor een nieuwe set aan arbeidsvoorwaarden die moet zorgen voor een bestendige toekomst waar perspectief, arbeidsverhoudingen en duurzame inzetbaarheid centraal staan.

Verkennende gesprekken
De huidige tijd en de onzekere toekomst maakte dit cao-proces anders dan voorgaande jaren. We hebben meerdere verkennende gesprekken gevoerd met als doel te komen tot nieuwe cao-afspraken. Werkgevers hebben aangegeven dat zij over een aantal zaken nieuwe afspraken willen maken in een zogenaamde Cao Catering 2.0. Het gaat hierbij onder andere om nieuwe structurele afspraken over functies, beloningen, arbeidstijden, opleiding/ontwikkeling en mobiliteit.
Vakorganisaties waren bereid om hierover overleg te voeren en willen iedereen (medewerkers, werkgevers en opdrachtgevers) hierbij betrekken. Uitgangspunt van vakorganisaties is dat de waarde van huidige cao-afspraken minimaal gelijk blijven met nieuwe afspraken.

Tekst onderhandelingsresultaat in de bijlage
We hebben na vele gesprekken afspraken gemaakt over de komende cao en de cao daarna. In de kern hebben we afgesproken dat we de huidige cao verlengen, twee cao-proeven gaan doen met nieuw te werven medewerkers en de medewerkers en werkgevers gaan betrekken bij de zogenaamde cao 2.0 per 1 april 2022.
In de bijlage tref je de volledige tekst van het resultaat aan. Enkele afspraken hieruit zijn:
- de looptijd: 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022;
- loonontwikkeling: 0%;
- bepaling voor nieuwe medewerkers die op of na 1 juli 2021 worden aangenomen en nieuw in de sector zijn. De bepalingen eindigen op 31 maart 2022
- Cao-partijen hebben de ambitie om gedurende de looptijd van de cao 2021- 2022 gezamenlijk te komen tot een nieuwe set van arbeidsvoorwaarden geldend voor de periode ná 31 maart 2022.

Pilots
De looptijd van de huidige cao wordt daarom benut om in de vorm van pilots ervaring op te doen met de toepassing van afwijkende bepalingen (ten opzichte van de reguliere cao-bepalingen) zodat die gebruikt kunnen worden voor de vormgeving van de cao na 31 maart 2022. De nieuwe cao geeft ruimte aan bedrijven om met pilots ervaring op te doen.
Pilot 1 - Afwijking op artikel 17A Flexibele arbeidsduur
Verrekening van de min-uren: op 31 december 2021 kunnen maximaal 2 ADV worden verrekend. Uren boven deze grens komen te vervallen. 
Verrekening van de plus-uren: op 31 december 2021 kunnen maximaal 100 uur kunnen worden doorgeschoven naar de eerste drie maanden van het volgend jaar. Uren boven deze grens worden uitbetaald.
Pilot 2 - Afwijking op artikel 17A Flexibele arbeidsduur
Jaarlijkse arbeidsduur is 1976 uur (geen recht op adv conform artikel 22 lid 1).
Uurloon bedraagt op maandbasis 1/164,66. Min-uren worden niet verrekend.
Verrekening van de plus-uren: op 31 december 2021 kunnen maximaal 100 uur kunnen worden doorgeschoven naar de eerste drie maanden van het volgend jaar. Uren boven deze grens worden uitbetaald.
Pilot 3 - Afwijking op artikel 49 Reiskostenvergoeding
In het kader van de pilot kan een bedrijf ervoor kiezen om ten aanzien van de reiskostenregeling een andere regeling toe te passen. Hierbij geldt dat de regeling minimaal gelijkwaardig moet zijn aan de huidige regeling conform artikel 49 van de cao.
Voor alle drie de pilots geldt:
- bedrijven die gebruik willen maken van de pilots moeten deze aanmelden bij een door de cao-partijen in te richten commissie. De commissie beoordeelt of de pilot voldoet aan de gestelde randvoorwaarden en kan plaatsvinden.
- Alle pilots worden in de maand december 2021 geëvalueerd om te zien of ze kunnen dienen als bouwstenen voor de cao na 31 maart 2022. Cao-partijen hebben procesafspraken gemaakt over de invulling van het traject dat moet gaan leiden tot deze nieuwe cao waarbij nadrukkelijk werkgevers en werknemers uit de sector betrokken zullen worden.  n de bijlage kunnen jullie het volledige onderhandelingsresultaat vinden.

Stemming en vervolg
In de bijlage kun je de hele tekst van het resultaat lezen. Aan jou de vraag of je hierna kan instemmen met dit bereikte onderhandelingsresultaat. Het resultaat leg ik positief aan jou voor. Het is goed dat er een resultaat ligt met een basis voor de toekomst. Graag ontvang ik jouw stem uiterlijk 23 juni aanstaande.
Klik hier om digitaal jouw stem uit te brengen. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je met deze link op internet ook jouw stem uitbrengen: https://bit.ly/2Ry272Z
Na instemming van de achterban van vakorganisaties en werkgevers worden de overeengekomen afspraken omgezet tot formele cao-teksten in een nieuwe cao Contractcatering.  

Contact
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief en/of het bereikte resultaat, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen en je vraag te stellen.

Job Marskamp, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2390 9865  / j.marskamp@cnvvakmensen.nl

 

Downloads