Daily Fresh Food stand van zaken!

Deze nieuwsbrief gaat over drie onderwerpen: 1. pensioen Daily Fresh Food 2. inhouding uren zonder toestemming en 3. naleving cao
Pensioen
Op 7 september 2020 heeft het bestuur van het bedrijfstakpensioenfonds Foodservice (nader te noemen Bpf Foodservice) besloten om dispensatie te verlenen in verband met verplichte deelname van werknemers werkzaam in de Foodservice branche (cao). De actuaris van Bpf Foodservice heeft vastgesteld dat er sprake is van actuariële en financiële gelijkwaardigheid en dat er vrijstelling is verleend voor jullie werkgever.
Het AZL is uitvoerder van het pensioen Bpf Foodservice. De definitieve rapportage van de actuaris, mede ingesteld door de afdeling handhaving van het AZL, wordt door ons in overleg met de CNV pensioenafdeling nog nader bestudeerd.
In overleg met de ledengroep CNV Vakmensen was de planning om over jullie pensioen en de verleende dispensatie een informatiebijeenkomst te organiseren. Ook over jullie huidige AEGON pensioenregeling zou er informatie worden verstrekt. Door de onlangs afgekondigde Corona-maatregelen kan dit nu niet doorgaan.

Inhouding (verlof of plus) uren zonder toestemming.
Een groot aantal leden van CNV Vakmensen heeft zich de afgelopen weken bij mij gemeld met de vraag hoe het mogelijk is dat de werkgever Daily Fresh Food “spontaan” ……. (verlof- / plus-) uren verrekent, met de verplichting om thuis te blijven, door kennelijk verminderd werkaanbod door de Corona-crisis. Deze leden heb ik geadviseerd om bezwaar te maken tegen de werkwijze van jullie werkgever. Hiervoor dien je een mail te sturen naar de werkgever en geef je duidelijk aan dat je niet akkoord bent met het verrekenen van overuren (plusuren) en/of het verplicht opnemen van verlof. Geef in dezelfde mail aan dat je steeds beschikbaar bent geweest om arbeid te verrichten. Maak voor jezelf een goed (week)overzicht welke uren / dagen er ten onrechte afschrijvingen hebben plaatsgevonden. Dit is nodig mocht er een procedure door CNV Vakmensen, namens de leden, tegen de werkgever worden ingesteld.

Hetzelfde geldt voor mensen die ziek zijn en “verplicht” worden om uren te verrekenen of waarbij verlof- en snipperdagen worden afgeschreven tijdens de ziekteperiode. Het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:636 en artikel 7:637) is daar heel duidelijk over. Uiteraard kan er in goed overleg – vaak met advies / toestemming van de bedrijfsarts – tussen de werknemer en de werkgever wel verlof worden genoten en afgesproken.

Samengevat: het is dus niet toegestaan – zonder toestemming van de werknemer - om verlofuren, plus uren en/of ADV/snipperdagen in te houden of te verrekenen met de uren die op je verlofkaart staan, in het kader van de Corona-crisis / verminderd aanbod van werk.

Naleving cao
Regelmatig onderzoekt CNV Vakmensen of de cao-artikelen, die wij afspreken bij diverse cao’s correct worden toegepast door de werkgever(s). Bij Daily Fresh Food bekijken wij de naleving van de cao op dit moment. Door de overname van Daily Fresh Food is het voor de eigenaren extra belangrijk dat er aan de wettelijke cao afspraken wordt voldaan. Hierover worden jullie binnenkort nader geïnformeerd.

Mocht jij, als lid van CNV Vakmensen, zaken tegen komen die volgens jou niet conform de cao zijn, stuur dan een mail naar r.jongen@cnvvakmensen.nl Vermeld duidelijk waarom jij denkt dat een en ander niet klopt bij je werkgever.

In verband met de Corona-maatregelen geef ik het dringend advies om samen met je collega’s je werk zo voorzichtig mogelijk te doen op het gebied van onderling afstand houden (minimaal 1,5 meter) en je te houden aan de voorschriften die je werkgever verstrekt; in het belang van jezelf, familie leden, kennissen en het bedrijf Daily Fresh Food.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze Nieuwsbrief, stuur dan een mail naar r.jongen@cnvvakmensen.nl

René Jongen
CNV Vakmensen
r.jongen@cnvvakmensen.nl