CNV Vakmensen steunt voorstel Hocras aan werknemers niet!

Zoals met jullie afgesproken zou CNV Vakmensen namens jullie met de werkgever in gesprek over de maatregelen die Hocras eerder dit jaar aan jullie heeft voorgelegd.

Er zijn een aantal gesprekken gevoerd met Hocras en daar is een voorstel van jullie werkgever uit naar voren gekomen. CNV heeft ook namens jullie een aantal tegen voorstellen gedaan. Voorstellen over werkgelegenheidsgarantie, terugbetaling, bonus etc.

Voorstel werkgever
  • Werknemers leveren voor de duur van 2 jaar 5% van het loon in. 
  • In het 3de jaar, nadat het loon is ingeleverd, wordt ½ van het ingeleverde salaris in euro’s toegevoegd aan het dan geldende salaris.
  • In het 4de jaar, nadat het loon is ingeleverd, wordt ½ van het ingeleverde salaris in euro’s toegevoegd aan het dan geldende salaris.
  • Alle werknemers leveren over het jaar 2020 20% van de vakantiedagen in. Wanneer een werknemer eerder akkoord is gegaan met het inleveren van een hoger percentage zal dit worden gecorrigeerd.
  • Werknemers ontvangen ter compensatie van het inleveren van bovengenoemde arbeidsvoorwaarden in het 3de en 4de jaar 0.5% van het loon als bonus.
  • Vanaf 16 maart 2020 zal alle onterecht ingeleverde tijd voor tijd worden teruggeboekt.
  • Met ingang van deze overgang, zal de werkgever het onterecht niet uitbetalen van de vergoedingen die gelden volgens de GIL cao terugbetalen met terugwerkende kracht.
  • Werkgever stelt een overgang voor van de cao GIL naar de cao GHP. Voor de overgang stelt werkgever voor de toeslagen af te bouwen van 50% - 35% - 20%.
Conclusie CNV Vakmensen
Tijdens de verschillende overleggen heb ik niet feitelijk onderbouwd gekregen, waarom jullie een loonoffer zouden moeten brengen of vakantiedagen zouden moeten inleveren. Het klopt absoluut dat Hocras de nodige klappen heeft gekregen door het sluiten van de horeca en nog steeds krijgt. Dit is ook precies de reden waarom de werkgever gebruik maakt van de verschillende subsidie en compensatie regelingen die er vanuit de regering zijn opengesteld voor bedrijven als Hocras. Daarnaast is er fors ingegrepen in het totale werknemers bestand om zo het verlies van omzet te compenseren.
Waarom er dan vanuit jullie als werknemers nog extra maatregelen nodig zouden zijn, is voor mij niet duidelijk geworden. Ik zal het voorstel, zoals het hierboven in het kort staat, dan ook niet aan jullie willen voorleggen.
In de bijlage stuur ik  jullie het volledige voorstel met het commentaar van CNV Vakmensen mee.
CNV Vakmensen vindt, dat de loonbetaling ongewijzigd moet doorgaan. Voor diegene, die destijds akkoord zijn gegaan met het inleveren van 10% zijn er misschien mogelijkheden om dit terug te draaien. Er ligt immers ook een cao onder dit hele verhaal. De GIL cao. Op basis van de loontabellen en de inschaling volgens deze cao, moet de werkgever minimaal dit salaris aan jullie betalen. Als contractpartij bij deze cao kan CNV Vakmensen naleving vorderen en dat zijn wij ook bereid te doen.
Werknemers, die meer zijn gaan werken voor hetzelfde loon, lopen het risico onder minimumloon te worden betaald of in elk geval onder het salaris van de cao. Ook dit is te vorderen.
Dit geldt ook voor het onterecht niet betalen van toeslagen, die ook verplicht zijn vanuit de cao en het afschrijven van verlof.

Hoe verder?
Het heeft even geduurd en CNV Vakmensen heeft echt geprobeerd te zoeken naar een redelijke oplossing, maar ik ben bang dat het met overleggen niet komt tot de gewenste oplossing. Mijn inschatting is, dat jullie helemaal niets zouden hoeven inleveren en dat hetgeen al is ingeleverd terug moet komen.
Graag zou ik met jullie willen praten over de vervolg stappen. Ik denk echter niet dat de volgende bijeenkomst kan plaats vinden in de kantine van Hocras. Ik wil jullie vragen je aan te melden voor een werknemers bijeenkomst, zodat ik weet hoeveel mensen er aanwezig zullen zijn, ik kan dan een geschikte locatie regelen die voldoet aan de coronamaatregelen.
De bijeenkomst vindt plaats op 11 december op een locatie bij Hocras in de buurt. Iedereen is van harte uitgenodigd!
Opgeven kan via: j.twerda@cnvvakmensen.nl tot uiterlijk 30 november.

OR
De omvang van de Hocras, stelt het hebben van een OR verplicht. Jullie werkgever vindt dit niet nodig. Jullie werkgever heeft aangegeven dit in het verleden wel geprobeerd te hebben, maar dat niemand van jullie daar iets mee wilde. De OR is een belangrijk orgaan om te hebben binnen een bedrijf. Zij zijn degene waar de werkgever zich moet melden als hij bepaalde aanpassingen wil doen, zoals deze nu zomaar zijn gedaan. Zij kunnen deze ook controleren. Ik heb aangegeven, dat er een OR moet komen bij Hocras. Aan jullie de oproep om deel te nemen!

 Geef je op voor de bijeenkomst en wij zien elkaar 11 december!

Vriendelijke groet,
Jacqueline Twerda
Bestuurder CNV Vakmensen
0623006214/ j.twerda@cnvvakmensen.nl

 

 

Downloads