Cao-onderhandelingen Contractcatering Stand van Zaken

De huidige cao Contractcatering loopt tot 1 april 2022. In een aantal rondes in januari, februari en maart werken we aan een nieuwe cao met afspraken voor verschillende groepen medewerkers. De huidige werknemers die nu vallen onder de cao Contractcatering en nieuwe werknemers die in de contractcatering én horeca werken. Dit wordt dan de cao Hospitality met een bredere werkingssfeer dan de huidige cao Contractcatering. Sociale partners hebben naast de gesprekken over de hele cao gelijktijdig ook gesprekken over de specifieke situatie en arbeidsvoorwaarden voor de tak inflight.

Cao-onderhandelingen

Op 22 februari 2022 vond de vierde onderhandelingsronde voor de sector-cao plaats. De punten die daar aan bod kwamen, waren de hoogte van de loonsverhoging en de duur van de cao, de roostering/arbeidsduur en ADV, de vorm van een generatiepact-regeling, hoe een overgang van arbeidsvoorwaardenpakket Contractcatering naar Hospitality te doen en de beoogde werkingssfeer voor de sector. Er is op veel punten al voorwerk gedaan en over gesproken met elkaar. Zaak is nu om alles op een rijtje te zetten en de waarde van de voorstellen te bepalen. Maandag 7 maart 2022 praten we weer verder.  

Hopelijk is er op 7 maart 2022 ook meer duidelijkheid vanuit het pensioenfonds Horeca & Catering over de (on)mogelijkheden van een generatiepact-regeling voor zowel de brede sector als de inflight. Eén ding is al wel zeker, namelijk dat de eventuele invoering ervan niet op 1 april 2022 zal kunnen zijn. We mikken nu op 1 januari 2023 voordat dit uitgevoerd zou kunnen worden. Wordt dus nog vervolgd.   

Sociale partners willen de inflight vooralsnog in de branche-cao houden maar wel met eigen afwijkende afspraken. Op woensdag 23 februari 2022 hebben werkgevers in de inflight en de vakorganisaties gesproken met de twee OR-voorzitters van KCS en Gate Gourmet. Beide voorzitters zijn door ons bijgepraat over de gespreksonderwerpen (loon/koopkracht, arbeidsmarktkrapte, toekomst vliegsector, generatiepact, arbeidsomstandigheden) die op tafel liggen. Zij herkenden deze punten en konden ook aanvullingen geven vanuit hun praktijk.

Op 1 maart 2022 is er verder gesproken tussen vakbonden en werkgevers, in een volgende nieuwsbrief horen jullie hier meer over.

Congres ‘Van catering naar hospitality’

In november 2021 is er een congres geweest in het kader van de toekomst van de contractcatering. Dit congres krijgt een vervolg namelijk op 11 april 2022: Van catering naar hospitality: Samen verder!

  • Maandag 11 april 2022;
  • Van 10.30 - 17.00 uur;
  • Jaarbeurs te Utrecht;
  • Deelname is kosteloos;
  • Voor iedereen uit de catering, ook als je in de horeca werkt voor een cateringbedrijf; 
  • Met lunch en borrel;
  • Reis- en parkeerkosten worden vergoed;
  • Daarnaast bestaat de mogelijkheid om doorbetaald verlof aan te vragen bij jouw werkgever.

Van 'vooruit' naar 'verder'

De cateringsector is veranderd, daar is iedereen het over eens. Tijdens het congres ‘De toekomst van de catering: Samen vooruit! op dinsdag 9 november 2021 zijn opdrachtgevers, werknemers en werkgevers de dialoog aangegaan over de toekomst van de sector. Na de eerste stappen ‘vooruit’ willen we nu samen ‘verder’. Daarom organiseren werkgevers en vakbonden maandag 11 april 2022 het congres ‘Van catering naar hospitality: samen verder’.

Catering is veranderd

De belangrijkste thema’s die tijdens het vorige congres naar voren kwamen:

  • Begrip en vertrouwen tussen werknemers en werkgevers;
  • Vakmanschap;
  • Trots op de catering; 
  • Flexibiliteit en maatwerk.

Werkgevers en vakbonden hebben over de uitwerking van deze thema’s de afgelopen maanden uitgebreid met elkaar gesproken met het oog op een vernieuwde cao voor de sector: cao Hospitality.

Over het congres

Voor dit congres nodigen we medewerkers, werkgevers en opdrachtgevers uit om bijgepraat te worden in hoe bovenstaande thema’s verwerkt worden in de vernieuwde cao. Ook komen inspirerende sprekers aan het woord. Daarna is er tijd om te bespreken hoe jij tegen de vernieuwde cao aankijkt. Alles wat wordt besproken, nemen de cao-partners mee in de verdere uitwerking van de cao Hospitality. Jouw inbreng is dus van groot belang.

Aanmelden

Wanneer je op het congres in november 2021 aanwezig was, heb je inmiddels een nieuwe uitnodiging ontvangen. Wanneer je in november 2021 niet hebt deelgenomen en je wilt dat nu wel doen dan kan je mij een mail sturen met je opgave voor deelname.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Ga direct naar de cao-pagina.
Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande nieuwsbrief, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Job Marskamp
Bestuurder/onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06-23 90 98 65
E  j.marskamp@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error