Breng je stem uit over het resultaat BPL Pensioen

Vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat voor de Land- en Tuinbouw bereikt met werkgevers over een Transitieplan naar het nieuwe pensioenstelsel. We leggen dit bereikte onderhandelingsresultaat ter stemming aan de leden voor.

In de afgelopen jaren is besloten over te gaan naar een nieuw pensioenstelsel. Dit was nodig omdat het oude stelsel niet meer voldeed en daarin beloftes leken te worden gedaan die niet waargemaakt konden worden. Daarom is men gaan studeren op een nieuw stelsel en zijn daar vorig jaar de laatste politieke besluiten over genomen. Maar nu moet gezorgd worden dat er goed en zorgvuldig wordt overgegaan van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel in een Transitieplan. De vakbonden zijn samen met werkgevers met de voorbereiding hiervan al 2,5 jaar bezig en dit heeft nu uiteindelijk geleid tot een onderhandelingsresultaat over dat Transitieplan voor BPL Pensioen. Natuurlijk kunnen we hier pas definitief afspraken over maken op het moment dat onze leden daarmee akkoord gaan.

Belangrijkste afspraken

De nieuwe pensioenwet gaat niet meer uit van een toezegging op het moment dat je met pensioen gaat (die helaas de laatste jaren vaak niet waargemaakt kon worden doordat grote buffers moesten worden aangehouden en aan strenge regels moest worden voldaan), maar van de premie en het rendement daarop gedurende de periode waarin je opbouwt. De vakbonden hebben nu dusdanig afspraken gemaakt dat veel risico’s collectief worden opgevangen en de gelden in het nieuwe stelsel eerlijk worden verdeeld. Wat zijn de belangrijkste afspraken?

  • Collectief ‘invaren’ (meenemen) van opgebouwde rechten;
  • Compensatie voor het afschaffen van de doorsneepremie;
  • Negatieve schokken in beleggingsresultaat die effect kunnen hebben op de pensioenuitkeringen worden zoveel mogelijk opgevangen uit de solidariteitsreserve;
  • Hogere ambitie dan in de huidige pensioenregeling;
  • Betere regeling voor premievoortzetting bij arbeidsongeschiktheid;
  • Goed nabestaandenpensioen voor weduwen/weduwnaars en wezen;
  • Gelijkblijvende premie van 26,4%. Werknemers betalen hiervan 7,385% en werkgevers 19,015%. Daarmee gaan werknemers tussen de €1 en €2 bruto per maand meer betalen als ze tussen de €30.000 en €50.000 uur per jaar verdienen.

Verder blijven gelukkig ook veel dingen hetzelfde. Deze afspraken zijn gemaakt voor 5 jaar van 1 januari 2027 tot en met 31 december 2031. Als je de details wilt lezen, kun je die hier vinden: www.cnvvakmensen.nl/transitieplan . Daarnaast tref je bijgaand het onderhandelingsresultaat over het transitieplan aan. Er is op 3 juni ook een Webinar gehouden over het onderhandelingsresultaat. Dit Webinar kun je hier terugkijken.

Wat vinden we ervan: positief advies

CNV vindt het resultaat dat er ligt een goed resultaat. Als we het afzetten tegen de inzet hebben we veel punten binnengehaald en zijn we vooral blij dat we solidariteit hebben kunnen brengen in de nieuwe regeling. Zo worden kortingen op pensioen zoveel mogelijk voorkomen vanuit de solidariteitsreserve. Klein minpuntje is dat de werknemers iets meer premie gaan betalen, maar dat blijft zeer beperkt.

Ook het nabestaandenpensioen is nagenoeg gelijk (wezenpensioen zelfs beter) en geldt voor alle deelnemers ongeacht lengte dienstverband. Voor de huidige deelnemers geldt bovendien zogenaamde ‘eerbiedigende werking’, dat wil zeggen dat de nabestaanden recht houden op het tot 1 januari 2027 opgebouwde nabestaandenpensioen, naast de nieuwe regeling. Verder blijft de regeling gelijk of is die zelfs beter. We hebben het onderhandelingsresultaat met de kaderleden besproken en die geven de leden een positief advies om akkoord te gaan met het onderhandelingsresultaat. We adviseren je dus ermee in te stemmen.

Leden beslissen

CNV is een vereniging die haar leden vertegenwoordigt in overleg met werkgevers, ook over de pensioenregeling. Uiteindelijk kunnen we alleen een akkoord sluiten als de leden daarmee instemmen. Daarom leggen we het onderhandelingsresultaat ter stemming aan je voor. Je kunt je stem uitbrengen tot en met vrijdag 5 juli 2024. Als je je motivatie voor je stem wilt geven, ontvangen we die graag van je. Je kunt je stem uitbrengen via: <deze link>

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurders Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnv.nl ) of Laura Vermeulen (tel: 06-81419063 of l.vermeulen@cnv.nl ). Meer informatie over pensioen in de land- en tuinbouw kun je hier vinden.

Downloads