Voortgang werken in de Kappersbranche

Gisteren kondigde premier Rutte aan dat Kapperszaken voorlopig nog gesloten blijven. Het is nog onduidelijk wanneer kappers hun vak weer mogen uitoefenen. De intelligente lockdown blijft nog minstens drie weken langer van kracht, namelijk tot 20 mei. Salons blijven dus gesloten! Houd vol!

Overeenstemming over het Hygiëneprotocol
Deze week hebben CNV Vakmensen en FNV met de ANKO een mooie overeenstemming bereikt over het Hygiëneprotocol. Nu is er nog één stap te gaan en dat is goedkeuring te krijgen van de overheid/het Rivm. Het doel was om te komen tot een door de Rijksoverheid ondersteund en goedgekeurd hygiëneprotocol voor de gehele kappersbranche. Belangrijk is dat het protocol praktisch, eenvoudig en op basis van de beschikbare middelen uit te voeren is. En vooral dat kappers veilig hun werk kunnen doen.

Protocol nog niet definitief!
Zodra het protocol door de overheid is goedgekeurd, is het definitief en kunnen we het delen. Uiteraard zitten we hier bovenop! We begrijpen heel goed dat kappers het liefst nu al maatregelen willen treffen en middelen willen inkopen, maar dan moet je wel zeker weten dat je de juiste middelen koopt. Wij als CNV Vakmensen vinden dat de klant wel moet betalen voor deze extra beschermingsmaatregelen (Covid-toeslag).
Het protocol is voorgelegd aan de experts binnen de overheid. Uiteraard moeten variabelen – zoals het gebruik van mondkapjes of kuchschermen – door hen nader worden ingevuld en daar zullen we ons dan aan houden. Er wordt onderzoek gedaan naar persoonlijke beschermingsmaatregelen zoals mondkapjes voor het uitoefenen van de contactberoepen. Het OMT zal in de komende weken het kabinet daarover adviseren.
Om te voorkomen dat er verschillende varianten gaan circuleren, kunnen we het concept-Protocol dat er nu ligt helaas nog niet met jullie delen. Wanneer het protocol door de overheid is goedgekeurd, wordt deze meteen aan jullie beschikbaar gesteld.

Eigen onderzoek
CNV Vakmensen heeft ook een eigen onderzoek naar de gewenste maatregelen gehouden. Uit dit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden wel weer aan het werk wil als er maar voldoende beschermingsmaatregelen en middelen voorhanden zijn. Een belangrijke meerderheid vindt dan één klant per 20 vierkante meter het prettigst.

Solidariteit
Met zowel werkgever als de klant is solidariteit een belangrijke drijfveer van werknemers in de branche. Maar liefst 45% van de deelnemers aan het onderzoek is bereid om meer uren te werken dan nu (in het arbeidscontract staat) om de achterstanden in te lopen, op basis van vrijwilligheid en in goed overleg. Die achterstanden lijken temeer logisch omdat er immers minder klanten tegelijk in de salon mogen zijn. 43% van de ondervraagden wil wel in ploegendiensten werken om vooral dat laatste probleem het hoofd te bieden. CNV Vakmensen wil dat men alleen open gaat wanneer dit op een veilige manier kan!
Het werken in het weekend vraagt om maatwerk. Leden willen graag in het weekend één dag vrij zijn dus hier is ook overleg het sleutelwoord. Werknemers willen financiële rechten behouden. Het opgeven van toeslagen voor het werken op zon- en/of feestdagen is er dus niet bij.

Heb je vragen
Uiteraard blijven wij samen met de sociale partners en werkgeversorganisaties knokken voor een veilige werkplek. Zodra er nieuws is, hoor je dat van ons. Heb je vragen, ga dan naar https://www.jeachterban.nl/kappers/ of bel met CNV Info. CNV Info is op werkdagen geopend van 8.00 tot 18.00 uur, telefoon 030 751 1001. Ook is CNV Info via de chat bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.

Willem Kruithof, bestuurder CNV Vakmensen
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl