Start cao-onderhandelingen Groothandel in Textiel en aanverwante artikelen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor medewerkers in de Groothandel in Textiel en aanverwante artikelen zijn op 26 september 2024 van start gegaan. Hoewel we eigenlijk al in het voorjaar wilden beginnen, bleek dat om verschillende redenen niet mogelijk.

Uitwisselen van voorstellen

Tijdens de eerste cao-overleggen worden vaak de voorstellen van beide partijen (werkgevers en vakbonden) besproken. Ook de voorstellen van het CNV werden hierbij opnieuw onder de aandacht gebracht. Deze zijn als bijlage bij deze nieuwsbrief toegevoegd.

Reactie van werkgeverskant

De werkgevers, verenigd in SCTX, wilden van de vakbonden weten welke onderwerpen het belangrijkst zijn in deze onderhandelingen. Dit hangt samen met een ander traject, waarbij wordt gewerkt aan een gezamenlijk arbeidsvoorwaardenpakket voor deze sector en de Mitt-sector. Het is belangrijk dat de nieuwe cao dit proces niet in de weg staat. Hoewel dit nog niet volledig is afgerond, willen de werkgevers hiermee rekening houden in de onderhandelingen.

Wij begrijpen deze vraag en werken hieraan mee, aangezien we ook betrokken zijn bij de Mitt-cao. Onze eigen voorstellen blijven staan, maar we hebben een aantal belangrijke punten uitgelicht die door onze leden zijn aangedragen. Deze onderwerpen komen zeker aan bod:

  • Loonontwikkeling
  • Reiskostenvergoeding
  • Generatiepact
  • Stagevergoeding

Mager loonbod

De werkgevers hebben gereageerd op onze voorstellen. Ze komen ons op bijna alle punten tegemoet, behalve op het gebied van loonontwikkeling. Hun eerste loonbod is erg mager. Bovendien stellen ze voor om de loonsverhogingen te spreiden over twee jaar (tot 1 juli 2026), met de eerste verhoging pas in november 2024 en de tweede in november 2025. Dit lijkt te negeren dat de cao al op 1 juli 2024 is afgelopen.

Hoe nu verder?

Het volgende overleg staat gepland voor 17 oktober 2024. Het is nog onduidelijk wat dit overleg zal opleveren maar als de werkgevers echt een akkoord willen bereiken, zullen ze met een beter loonbod moeten komen. We houden je op de hoogte.

Vragen/opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over je werk of het lidmaatschap kun je contact opnemen met Arie Kasper. Wil je meer weten over het cao-traject? Bezoek dan de cao-pagina op onze website. Hier kun je het hele proces volgen, meepraten en je vragen stellen.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post en wil je hem liever digitaal ontvangen? Ga dan naar www.mijn.cnv.nl en vul je gegevens in.

Arie Kasper
Bestuurder CNV
M:  06-13 20 84 02
E:   a.kasper@cnv.nl

Downloads

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error