CNV-leden stemmen vóór nieuwe cao ETD

Leden van het CNV konden de afgelopen twee weken stemmen over het cao-onderhandelingsresultaat in de Elektrotechnische Detailhandel (ETD). Maar liefst 83% heeft vóór gestemd. Desalniettemin doen velen dat met de opmerking: "beter iets dan niets".

Het merendeel van de CNV-leden heeft dus ingestemd met het voorliggende resultaat. Sommige leden menen dat dit "het best haalbare"is, of zeggen: "Alles wordt duurder maar denk dat het wel redelijk is in verhoudingen". Anderen vinden het erg jammer dat het niet tot een ouderenregeling komt of dat er een reiskostenvergoeding is opgezet. De FNV heeft het resultaat niet aan haar leden voorgelegd. De ETD had sinds 1 januari geen cao. Werkgevers en het CNV waren druk bezig met een nieuw loongebouw, dat nu voor veel flink wat medewerkers een aardige loonsverhoging betekent. Als voorbeeld: een verkoper die in loonschaal E1 valt, kreeg in juli 2023 nog het minimumloon van € 2.002 en nu per 1 juli in het loongebouw € 2.315,60.

Meer loon

Maar ook buiten het loongebouw zijn er hogere lonen. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025. De salarisverhoging over de gehele looptijd bedraagt 6%: de feitelijke salarissen (salarissen buiten het loongebouw) worden in juli 2024 met 3,75% verhoogd. Per 1 januari 2025 worden de schaalbedragen van B t/m F, en de feitelijke lonen met 2,25% verhoogd. Omdat er afgelopen half jaar geen extra loon is gekomen, zijn er eenmalige uitkeringen van € 350 bruto per 1 oktober en op 1 december € 200 bruto.

Hele sector

Onder de cao voor de elektrotechnische detailhandel vallen circa 24.000 werknemers bij 1.500 winkelbedrijven die wit- en bruingoed, verlichting en hifi- en pc-apparatuur verkopen. Ook deze cao zal Techniek Nederland ter algemeen verbindend verklaring (AVV) aanbieden aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wanneer die AVV er is zal de cao voor de gehele sector, en niet enkel voor de leden van de betrokken werkgeversorganisatie gelden.

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts € 24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van € 20.
Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl Samen staan we sterker!

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina ETD kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen.