Werknemers in de supermarkten blijvend in de aanbieding als het aan de werkgevers ligt

Het tweede overleg over de nieuwe cao's Supermarkten leverde niets op dan alleen maar teleurstelling. Werkgevers willen geen stappen zetten op de voorstellen van CNV.

Vorige week dinsdagavond is er voor de tweede keer gesproken met de werkgevers over de nieuwe cao Supermarkten. De werkgevers hebben alle punten van de voorstellen van CNV afgewezen. De argumenten verschillen. Als het gaat over loon- of jeugdloonschalen, geven werkgevers aan dit te willen bespreken bij het maken van een nieuw loongebouw later dit jaar.

Ook een werkweek van 36 uur is blijkbaar iets wat in een loongebouw geregeld moet worden. Andere voorstellen van CNV worden weggewuifd met een "Laten we dit alsjeblieft niet regelen in de cao!". Blijkbaar vinden werkgevers, dat ze veel van onze voorstellen zelf goed kunnen regelen. Onze vraag is dan, waarom gebeurt het niet?

Teleurstellende bijeenkomst

De enige stap die werkgevers hebben gezet, is het voorstel om een nieuwe cao aan te passen in tijd. Ze stellen voor te komen tot een cao van 9 maanden in plaats van 12 maanden, maar de loonsverhoging blijft op 1-1-2025 staan en komt niet verder dan 2%.
Al met al een zeer teleurstellende bijeenkomst. Geen millimeter in loon en geen enkele beweging op de voorstellen die wij doen. Werkgevers willen niet praten over het maken van afspraken voor oudere werknemers. Zij voelen er niets voor om werknemers meer perspectief te bieden. Het personeel van de supermarkten is blijkbaar blijvend in de aanbieding!

Vervolg na de zomervakantie

Werkgevers hebben zo lang gewacht met het starten van het cao-overleg, dat nu de zomervakanties starten. Dit betekent, dat het volgende overleg pas eind september 2024 zal plaatsvinden.

Het is schandalig hoe werkgevers van de supermarkten met jullie omgaan. Jullie zijn het die ervoor zorgen, dat klanten tevreden de boodschappen kunnen doen, dat de schappen gevuld zijn of dat de boodschappen worden bezorgd. Blijkbaar doet het er niet toe, dat jullie deze zomer nog geen zekerheid hebben over een nieuwe cao. 

Heb je nog vragen?

Heb je vragen, stuur dan een mail naar: j.twerda@cnv.nl. Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina. Klik HIER voor cao VGL en HIER voor cao LMB (MKB).

CNV zal de zomerweken gebruiken om na te denken over hoe we nu verder moeten. Mocht je ideeën hebben over hoe we werkgevers duidelijk kunnen maken dat dit niet de manier is om zo met personeel om te gaan, mail dan vooral.

Ik wens je een fijne vakantie en houd je op de hoogte van ontwikkelingen. 

Mede namens de onderhandelingsdelegatie,

Jacqueline Twerda
Bestuurder CNV 
M: 06 23 00 62 14/ E:  j.twerda@cnv.nl