Slechte start voor nieuwe cao's Supermarkten

Start cao-onderhandelingen over de nieuwe Supermarkt cao's verliep in gespannen sfeer. CNV en werkgevers hebben nooit eerder zover uit elkaar gelegen.

Onderhandelingen

Tijdens de eerste cao-onderhandeling hing er een gespannen sfeer. Werkgevers geven aan geschrokken te zijn van onze voorstellen. Het gaat slecht in de sector, aldus de werkgevers en zij snappen dan ook niet hoe wij met zulke voorstellen kunnen komen. 
Onderhandelingen beginnen vaak met het statement dat het zo slecht gaat en het is voor ons dus niet duidelijk, waarom het nu dan slechter zou gaan dan andere jaren, waarin werkgevers dit aangaven. Werkgevers kunnen van ons niet verwachten dat wij hen geloven op hun blauwe ogen. Eén van de redenen die wordt aangegeven, is het verbod op de verkoop van tabak. Wij ontkennen niet dat dit impact heeft op de omzet, maar het is ook niet zo dat dit verbod uit de lucht is komen vallen en dat werkgevers hier onvoldoende de tijd voor hebben gekregen zich hier op in te stellen. 
Daarnaast vindt de consument het vervelend, dat de boodschappen duurder worden en dus kritischer is over wat er gekocht wordt. Of het ook echt zo is dat klanten minder kopen, weten wij niet. Wij krijgen niet die signalen van onze leden. Mocht dit wel zo zijn, dan blijft de vraag of de werknemers die prijs dan maar moeten betalen. Werknemers zijn immers ook gewoon klanten en moeten die duurder geworden boodschappen ook kunnen blijven betalen. 
In de reactie geven werkgevers ook aan dat consumenten het lastig vinden dat de boodschappen duurder worden, maar daarbij vergeten zij dat hun eigen mensen ook deze duurder geworden boodschappen moeten kunnen blijven betalen. Daarnaast verwijzen werkgevers steeds naar vorig jaar. Deze loonsverhoging van 10% zou voor hen nog steeds lastig zijn. Wat zij eigenlijk zeggen is, dat zij werknemers vorig jaar een goede loonsverhoging hebben gegeven, maar dat jullie dat deze cao moeten terugbetalen door genoegen te nemen met minder. Dat is achteruit onderhandelen en daar doen wij niet aan mee!

Bod werkgever

Werkgevers hebben een voorstel op tafel gelegd. Zij bieden een cao van 12 maanden met een loonsverhoging van 2% op 1 januari 2025. Je snapt wij sloegen steil achterover van enthousiasme, vanwege dit royale voorstel. Inhoudelijk hebben wij werkgevers aangegeven niet te willen reageren op dit voorstel. Het is natuurlijk zo ver af van wat wij voorstellen, dat het nauwelijks de moeite waard is om te reageren. 

Hoe verder?

Wij hebben een volgende afspraak op 9 juli 2024 om 18.00 uur. Met het voorstel wat werkgevers nu op tafel hebben gelegd, zien wij geen enkele reden om stappen te zetten in ons voorstel. Wij gaan kijken of wij tijdens het volgend overleg mogelijkheden zien om toch het gat kleiner te maken.

Heb je nog vragen?

Wil je meepraten, meedenken of heb je vragen, stuur een mail naar: j.twerda@cnv.nl. Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina. Klik HIER voor cao VGL en HIER voor cao LMB (MKB).

Mede namens de onderhandelingsdelegatie,
Jacqueline Twerda, bestuurder CNV 
M: 06 23 00 62 14 / E:  j.twerda@cnv.nl