Cao Zorgverzekeraars 4e overleg

Afgelopen dinsdag 3 september 2024 hebben we de draad weer opgepakt met de onderhandelingen voor een nieuwe cao Zorgverzekeraars. We komen nu in de fase dat er spijkers met koppen geslagen moeten worden.

Inzet loon

Werkgevers hebben eerder 5% per oktober 2024 en 2,25% per oktober 2025 geboden met een looptijd van 21 maanden. De vakorganisaties hebben aangegeven dat we 10% willen met een nader te bepalen looptijd en verhouding in het eerste en tweede jaar. De werkgevers hebben daarop 6% in het eerste jaar en 3% in het tweede jaar geboden met een looptijd van 24 maanden. De werkgeversdelegatie geeft aan dat dit bod de uiterste grens van hun mandaat is.

Vervroegd uittreden

Werkgevers willen geen regeling vervroegd uittreden ( RVU ) introduceren. Hetzelfde standpunt heeft de werkgever over de introductie van een 80-90-100 regeling 5 jaar voor de aow leeftijd (80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw ). Werkgever is van mening dat de sector geen zware beroepen kent en de uitstraling ervan naar sectoren die wel zware beroepen hebben verkeerd is. Ze willen hun inspanningen richten om het voor iedereen mogelijk te maken om tot de penisoengerechtigde leeftijd gezond te kunnen werken.

Ouderschapsverlof

De werkgevers vinden de huidige regeling voor ouderschapsverlof passend en willen deze niet uitbreiden tot 100% aanvullig van het salaris in de eerste 9 weken zoals de vakorganisaties hebben gevraagd.

Waar zijn we het wel over eens ?

De partijen zijn het eens dat de sabbatical leave-regeling pas kan worden gebruikt nadat een medewerker 3,5 jaar in dienst is. De vrijstelling van overwerk wordt gekoppeld aan 10 jaar voor de AOW-leeftijd. Het cao-artikel over mantelzorg wordt ruimer toepasbaar en toegankelijker gemaakt. Er wordt meer gedaan aan het informeren van medewerkers over mantelzorg. Er komt ook meer aandacht voor menstruatie- en overgangsklachten. Er komt een cao-artikel waarin de (preventieve) mogelijkheden worden benoemd om vitaal de eindstreep te halen. De vergoeding van het financieel advies, dat dan ook van pas kan komen, gaat van 350 naar 500 euro.

De vakorganisaties en werkgevers willen onderzoeken hoe we het cao-boekje kunnen aanpassen aan de huidige tijd en op zijn minst leesbaarder maken. De precieze uitwerking ervan is nog nader te bepalen. Een eerdere afspraak om een studie te doen naar de loonkloof  wordt door alle cao-partijen nog steeds als waardevol ervaren en de komende cao-periode voortgezet. Er komt een afspraak dat het nog te bepalen arbeidsongeschiktheids pensioen gedurende de looptijd van de cao wordt ingevuld. Dit is nu nog punt van onderhandeling met de huidige pensioenuitvoerder Achmea.

Hoe nu verder ?

De verschillen zitten nog op loon, vervroegd uittreden en ouderschapsverlof. Omdat we alleen nog donderdag 19 september 2024 als onderhandelingsdatum in de agenda hebben staan, is er een extra overleg gepland op donderdag 12 september. Dan bekijken we in ieder geval de teksten van zaken waar we al wel overeenstemming over lijken te hebben. 

Wat vind jij?

We zijn in de eindfase van de onderhandeling beland en wij zijn benieuwd hoe jij aankijkt tegen de huidige stand van zaken. Stuur je mening en/of suggesties naar Andre Mulder, a.mulder@cnv.nl .Je kunt hem ook bereiken op 06-81919869.

cao traject

Wil je het hele cao-traject bekijken? Ga dan naar de caopagina met deze link: Cao Zorgverzekeraars (ZN) | CNV Vakmensen - Zorgverzekeraars | CNV Vakmensen


Andre Mulder
bestuurder CNV
a.mulder@cnv.nl