Ultimatum aan kruidenmaker Euroma

Werknemers leggen zich niet neer bij cao-eindbod

Voor de werknemers van kruidenmaker Euroma is de maat vol. Ze leggen zich niet neer bij een cao-eindbod van hun directie, die volgens CNV-onderhandelaar Jacqueline Kraan het contact met de werknemers volledig is kwijtgeraakt. CNV Vakmensen heeft Euroma vandaag een ultimatum gesteld, dat afloopt op donderdag 3 maart om 18.00 uur.

De cao van Euroma geldt voor zo’n 500 werknemers, verspreid over vier vestigingen: Wapenveld, Zwolle, Nijkerk en Schijndel. De vorige cao is al op 1 juli vorig jaar verstreken.

Cao-eindbod afgewezen

Een cao-eindbod van de directie, met een loonsverhoging van 2% per januari 2022, hebben de werknemers begin dit jaar afgewezen. ‘We zijn vervolgens naar de directie gegaan, maar die bleek op geen enkele manier bereid om het eindbod aan te passen. Met het ultimatum geven we de werkgever nu een laatste kans om acties te voorkomen.’

Onvrede bij werknemers

In de contacten met leden merkt Kraan dat er bij werknemers veel onvrede is over de huidige, vrij nieuwe directie. ‘Die gaat dieper dan een meningsverschil over alleen de loonsverhoging. Mensen voelen zich niet gehoord en zijn het zat. Er is veel verloop. De directie bestaat vooral uit spreadsheet-managers, die slecht aanvoelen wat er op de werkvloer leeft. Daar zit het echte probleem.’

Ultimatum

CNV Vakmensen eist in het ultimatum een eenjarige cao, tot 1 juli 2022, met een loonsverhoging van 5%. Verder wil de bond dat werknemers het recht hebben om minimaal 1 dag per week thuis te werken. Omdat werknemers een hoge werkdruk ervaren, moet er een onderzoek komen naar de psychosociale arbeidsbelasting. Daarnaast wil de bond meer aandacht voor werknemers die te maken krijgen met een ingrijpend verlies (het CNV heeft hiervoor de handreiking 'Hoe werkt rouw?' ontwikkeld) of met de geboorte van een kind (bij partnerverlof volledige aanvulling van het salaris).