Voorstellen over Achmea-cao uitgewisseld en toegelicht

Tijdens het 1e cao-overleg zijn de voorstellenbrieven uitgewisseld en toegelicht. Er is nog niet onderhandeld. De brief van CNV Vakmensen wordt hieronder verder toegelicht. De brief van Achmea zal op Achmea-net komen te staan.

Voorstellen CNV Vakmensen wordt door de leden bepaald

Voor de zomer hebben wij samen met Achmea en de andere vakorganisaties een extern bureau gevraagd om een enquête te houden onder Achmea-medewerkers. De uitslag van die enquête en de CNV-arbeidsvoorwaardennota is input geweest voor een vragenlijst, die naar jou en de andere CNV-leden is gestuurd. Op basis van de uitslag van die laatste vragenlijst is de voorstellenbrief geschreven. CNV-leden bepalen dus de inzet van CNV-vakmensen.

Zinvol werk belangrijk thema voor de cao

CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat na een lange periode van onzekerheid en anders werken dan wat wij tot nu toe gewend waren, er met zorg naar medewerkers gekeken wordt.

Onze leden geven in grote meerderheid aan dat zij ervaren dat zij zinvol werk doen bij Achmea. Zinvol werk betekent niet alleen dat jij het naar je zin hebt in je werk, je voelt dat je werk ertoe doet, maar ook dat je gewaardeerd wordt. En die waardering moet dan zowel immaterieel als materieel/ financieel blijken. Daarop zijn onze voorstellen (die hierbij gevoegd zijn) gebaseerd, rekening houdend met de uitslag van de CNV-enquête.

De CNV-voorstellen in hoofdlijnen

  • Een loonsverhoging van 3,5% per jaar gedurende een looptijd van 2 jaar
  • Afspraken over een goede doorstroming binnen Achmea, daarbij denken wij ook aan voorrang voor medewerkers, die nog niet boventallig zijn, maar dat wel dreigen te worden. Leden geven aan graag binnen Achmea te blijven werken. Wij willen afspraken maken om dat maximaal mogelijk te maken.
  • Een onbeperkt opleidingsbudget voor iedereen
  • Herijken van ervaringscertificaten
  • Geoormerkte tijd krijgen voor ontwikkeling
  • Geoormerkte tijd voor reflectie
  • Aandacht voor werkdruk en daarbij de verantwoordelijkheid van Achmea hierin nadrukkelijk meenemen
  • Rouwverlof bij overlijden van naasten of goede vrienden. Principe is maatwerk met een minimum van 5 dagen
  • Regeling ouderschapsverlof
  • De regeling om 3 jaar eerder met pensioen te kunnen, de zg. RVU-regeling
  • Een solidaire pensioenregeling
  • Gelijke behandeling flexmedewerkers, zoals in de werkcode (afspraak tussen verschillende werkgevers en vakbonden om uitzendkrachten en andere flexmedewerkers gelijk te behandelen bijvoorbeeld vwb loon en opleidingen) is afgesproken. Achmea en de vakbonden waren initiatiefnemer van de werkcode.
  • Klimaatafspraken in de cao.

Hoe nu verder?

We hebben de voorstellen gedeeld en gaan de komende periode over de voorstellen van alle kanten met elkaar in overleg. Het volgend overleg is 13 oktober 2021, met pensioen als belangrijk thema. Vanzelfsprekend houden wij jou op de hoogte. We hopen dat de gesprekken leiden tot een nieuwe cao. Zodra er een resultaat is kunnen leden stemmen. Is je collega nog geen lid en wil hij of zij invloed hebben op de cao dan kan diegene natuurlijk altijd lid worden (www.cnvvakmensen.nl).

Nog vragen en/of opmerkingen?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen dan kan je bij mij terecht via i.wiersinga@cnvvakmensen.nl.

Met vriendelijke groet

CNV Vakmensen

Ike Wiersinga

i.wiersinga@cnvvakmensen.nl

0623500986