Stem over de aanpassingen Sociaal Plan Achmea

Hoewel CNV het Sociaal Plan ongewijzigd wilde voortzetten, hebben wij toch een klein aantal aanpassingen afgesproken. Er ligt een onderhandelingsresultaat, dat wij nu ter stemming aan jou voorleggen. Je kan voor of tegen stemmen tot en met 27 juni 2024.

Sociaal Plan verlengd met een aantal wijzigingen

Het Sociaal Plan is met 2 jaar verlengd tot en met 30 juni 2026. Wel zijn er een aantal wijzigingen afgesproken. Omdat er wijzigingen zijn afgesproken, kan jij er over stemmen. In het kort worden de wijzigingen in deze nieuwsbrief aangegeven. De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat en dus de wijzigingen, is bijgevoegd.

Pluspool

Er is in het huidige Sociaal Plan een pilot Pluspool afgesproken voor medewerkers van boven de 60 jaar. Die pilot wordt verlengd.

Boventalligheidsbudget in All You Can Learn aangepast

Er is afgesproken dat je het boventalligheidsbudget van 2000 euro ruimer kan inzetten, dus niet alleen voor outplacementbegeleiding en financieel advies. Bovendien komt dat boven op het budget dat je voor je boventalligheid al had gebruikt.

Wijziging bepaling reistijd bij standplaatswijziging

In het Sociaal Plan is nu bepaald dat de medewerker bij een standplaatswijziging de keuze heeft zijn/haar werkzaamheden niet te volgen als er sprake is van een toename van de reistijd én de reistijd per openbaar vervoer daardoor meer dan 90 minuten enkele reis bedraagt. Als dat zo is dan is de functie niet meer passend. Omdat het in de praktijk voorkomt dat de reistijd soms kan verschillen als je met auto of OV reist, is er nu een andere afspraak gemaakt.

Bij een standplaatswijziging wordt volgens de afspraken in het Sociaal Plan vastgesteld wat de reistijd per openbaar vervoer is na de standplaatswijziging.

Neemt de reistijd van een medewerker toe én bedraagt de nieuwe reistijd per openbaar vervoer meer dan 90 minuten, dan wordt gekeken met welk vervoermiddel de medewerker vóór de standplaatswijziging naar zijn oude standplaats reisde:

  • Is dat hoofdzakelijk per openbaar vervoer dan heeft de medewerker de keuze om het werk te volgen of om gebruik te maken van het Sociaal Plan;
  • Is dat hoofdzakelijk per auto, dan wordt vervolgens gekeken wat de reistijd per auto is naar de nieuwe standplaats;
  • Is die meer dan de reistijd naar de oude standplaats, dan heeft de medewerker de keuze om het werk te volgen of om gebruik te maken van het Sociaal Plan;
  • Is het dezelfde reistijd of minder als naar de oude standplaats, dan heeft de medewerker geen keuze. De medewerker volgt dan het werk naar de nieuwe standplaats.

Sociaal Plan in de toekomst

Gedurende de looptijd van het Sociaal Plan zal gekeken worden hoe boventalligheid in de toekomst voorkomen kan worden door slimmer te anticiperen op ontwikkelingen binnen Achmea.

Je kan nu stemmen

Over deze wijzigingen kan je nu voor of tegen stemmen tot en met 27 juni 2024, je ontvangt straks nog een mail om te kunnen stemmen.

Nog vragen en/of opmerkingen?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen dan kan je bij mij terecht.

Ike Wiersinga
Onderhandelaar CNV
M: 0623500986
E:  i.wiersinga@cnv.nl