CNV-leden stemmen in met cao ANWB

Een overgrote meerderheid - ruim 85% - van de CNV-leden bij ANWB zegt JA tegen het bereikte akkoord. Er is nu dus een nieuwe cao. We bereikten onlangs een principe-akkoord voor een nieuwe cao voor de medewerkers van ANWB. Op 8 augustus sloot de mogelijkheid om je stem uit te brengen.

Er is een nieuwe cao

Nu de leden van de vakbonden CNV en FNV hebben ingestemd met het bereikte akkoord is er sprake van een cao. Dat is mooi, want de vorige cao liep al af op 1 april 2024. Er kan nu (met enige spoed) gestart worden met de uitvoering van de gemaakte afspraken.

Op de korte termijn belangrijk, loon

We hebben afgesproken dat je een loonsverhoging krijgt van €175 per maand (naar rato van je contract) per 1 april 2024. Als het goed is, krijg je deze loonsverhoging bij je salarisbetaling van augustus inclusief een nabetaling over de afgelopen maanden.

Verder hebben we afgesproken dat je een eenmalige uitkering krijgt van €600 (bruto; ook naar rato); ook die krijg je uitbetaald met je loon over augustus.

Per 1 oktober a.s. krijg je dan een loonsverhoging van 4%.

Al met al gaat je loon er in korte tijd in een aantal stappen fors op vooruit.

Woonwerkvergoeding

Deze gaat omhoog voor de auto- en motorrijders van 15 cent per kilometer naar 20 cent per kilometer. Vanaf 1 april 2024. Dus ook hier krijg je een nabetaling over.
Voor fietsers en wandelaars geldt hetzelfde; de kilometerprijs gaat voor hen van 18 cent naar 23 cent per kilometer.

De vergoeding van de meeruren voor de parttimers

In de cao is een (veel) hogere vergoeding afgesproken voor parttimers die meer werken dan het aantal contracturen. De vergoeding voor meerwerk gaat omhoog van 125% naar 143,28%. Ben je parttimer en heb je extra gewerkt, dan kun je dus ook wat dat betreft een nabetaling tegemoet zien.

Cao-tekst en alle andere afspraken

Er wordt zo hard mogelijk gewerkt aan het vastleggen van alle nieuwe afspraken in de cao. Zodra de cao-tekst helemaal rond is, zetten we die op onze website. 
Na de vakantieperiode gaan we direct aan de slag met de onderwerpen roosters en werkdruk. We zullen daarbij ook de opmerkingen meenemen die jullie hebben gemaakt tijdens onze ledenbijeenkomsten.

We zullen jullie ongetwijfeld nog vaker benaderen met de vraag om met ons mee te denken over deze onderwerpen en ons van input te voorzien. 

Dank jullie wel voor jullie betrokkenheid en jullie vertrouwen tijdens het hele onderhandelingsproces. Het waren taaie onderhandelingen, we hebben zelfs een duidelijk NEE moeten laten horen op het eerdere aanbod van ANWB, we hebben massaal kaartjes ingevuld en geretourneerd (en in maximaal formaat aangeboden aan de directie); het heeft er uiteindelijk toe geleid dat er nu sprake is van een mooie cao, waarin jullie, de medewerkers van ANWB, erkend en beloond worden. Zoals het hoort. WIl je het hele cao-traject nog eens nalezen, ga dan naar de cao-pagina Cao ANWB | CNV

Wij hebben dit resultaat met ons allen bereikt. Door samen een sterke beweging te vormen binnen ANWB. Is jouw collega nou nog geen lid? Overtuig hem of haar dan van de kracht van de samenwerking en het lidmaatschap van CNV! Ga voor meer informatie naar Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! | CNV 

Nogmaals dank, ook namens de onderhandelingsdelegatie van vakbond CNV,

Carlo van Straten, Clio Stronk, Eric van Alem & Sander Bijl,
Aletta Bulsink, onderhandelaar CNV (op vakantie tot 21 augustus)
Erik Honkoop, bestuurder CNV: e.honkoop@cnv.nl