Cao-eindresultaat reisbranche

Op 13 mei hebben CNV, FNV en ANVR een eindresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de reisbranche.

Het resultaat heeft de volgende inhoud:
  1. Looptijd: cao-partijen spreken een looptijd af van 24 maanden van 1 juli 2024 tot 1 juli 2026.
  2. Lonen: cao-partijen spreken een verhoging van de feitelijke lonen af van € 175.- per 1 juli 2024 en van € 125,- per 1 juli 2025. Deze bedragen gelden bij een fulltime dienstverband (op basis van cao) en naar rato voor werknemers die parttime werken.
  3. De werkgever maakt in samenspraak met de personeelsvertegenwoordiging of medezeggenschapsraad een modelbeleid voor de onderneming. De personeelsvertegenwoordiging of medezeggenschap moet hebben ingestemd met deze regeling. Is er geen ondernemingsregeling afgesproken? Dan geldt onderstaande minimumregeling voor reiskosten woon-werkverkeer:
    * De minimale vergoeding voor reizen met de auto wordt gezet op € 0,10 per kilometer,
      vanaf 10 kilometer enkele reis tot een maximum van 50 kilometer enkele reis.
    * Voor alle andere niet gemotoriseerde voertuigen en verplaatsing te voet geldt een
       minimum vergoeding van € 0,15 per kilometer.
    * Voor reizen met het openbaar vervoer geldt een 100% vergoeding van de gemaakte
       kosten. Voor reizen per trein geldt een 100% vergoeding alleen voor reizen in de 2e
       klasse.
  4. Ook zijn er afspraken gemaakt, die reisleiders aangaan en dat zij ook dezelfde loonsverhoging krijgen. Hun rechtspositie in de cao geeft toch elke keer weer teveel ruimte voor verschillende meningen. Dat hopen we met deze aanpassingen weer een beetje opgelost te hebben. En we blijven daar ook hard aan werken in een werkgroep die tijdens deze cao-periode aan de slag gaat.

Er zijn nog veel meer afspraken gemaakt over stagevergoedingen, uitwisselingen van feestdagen en een thuiswerkvergoeding. In de bijlage zit het hele volledige en uitgeschreven eindresultaat, waarin ook enkele loonsverhoging voorbeelden zijn uitgeschreven en de aangepaste loongroepen inzichtelijk zijn gemaakt.

Hoe stem je?

CNV legt het eindresultaat nu ter stemming aan de leden voor. Alleen leden kunnen een geldige stem uitbrengen. Je kunt als lid digitaal je stem uitbrengen. Om te stemmen ontvang je een aparte nieuwsbrief. Houd je mailbox dus in de gaten!

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar jouw cao-pagina

Ben je geen lid dan horen wij wel heel graag wat jij ervan vindt, laat weten wat jouw stem is op de cao-pagina. Iedereen, lid of geen lid, kan daar meepraten, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt geen account nodig. Dus ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!


Sijtze de Bruine
bestuurder CNV
M: 06 5756 5090
E: s.debruine@cnv.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error