Principeakkoord cao ANWB: tóch erkenning voor de wensen van de medewerkers

CNV en FNV hebben met ANWB een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Nadat de vakbondsleden het eerdere bod in groten getale hadden afgewezen en via een kaartjesactie aan de directie duidelijk hadden gemaakt waar zij vooral tegen aan liepen, bleek ANWB bereid om de medewerkers op de belangrijkste punten tegemoet te willen komen. In deze nieuwsbrief vind je meer informatie.

De belangrijkste onderwerpen

  • Er komt een 80-90-100-regeling voor alle ANWB-ers waarvan je gebruik kunt maken 5 jaar voor je AOW. Het laatste jaar voor je AOW kun je kiezen voor 60-80-100. ANWB-ers in de zware beroepen (art. 5.2. van de cao) kunnen 6 jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd kiezen voor 80-90-100. De laatste twee jaar voor hun AOW kunnen zij 60-80-100 werken.
  • Medewerkers (art.5.2) die hier geen gebruik van willen maken, kunnen er net als nu 3 jaar voor hun AOW voor kiezen om 100% te blijven werken en gebruik te maken van de werktijdverkorting zoals die nu in de cao staat.
  • De RVU-regeling geldt nu nog tot en met 31 december 2025. Dat is wettelijk zo bepaald. We hebben afgesproken dat als het wettelijk mogelijk wordt (blijft) om RVU af te spreken na 1 januari 2026, de RVU zoals we die nu bij ANWB kennen wordt voortgezet, in ieder geval totdat er in 2026 een nieuwe cao is. Hoe het er dan uitziet, hangt o.a. af van de wettelijke mogelijkheden en daarover zal dan in het voorjaar van 2026 verder onderhandeld moeten worden.
  • Roosters zijn al jarenlang een bron van discussie en ergernis, m.n. daar waar het gaat om het inhaalweekend en de 7-daagse werkweek. ANWB heeft uitgesproken dat ook het medewerkerswelzijn belangrijk is bij de roosters, naast het werkaanbod. We hebben nu een onderzoeksopdracht geformuleerd waarbij aan roosterdeskundigen de opdracht wordt gegeven om vóór 1 mei 2025 met een aantal roosterscenario’s te komen waarbij de knelpunten inhaalweekend en 7-daagse werkweek worden opgelost. Wij hebben als belangrijkste kaders neergelegd dat een weekend bestaat uit een zaterdag en een zondag (dus geen gesplitste weekenddagen) en dat de R-dagen in principe zoveel mogelijk gekoppeld blijven. Ook is voorspelbaarheid (jaarrooster) een belangrijk uitgangspunt. Als er scenario’s zijn uitgewerkt, dan leggen vakbonden deze ter beoordeling aan leden voor. Mocht er een (of meer) goed scenario uitkomen, waar iedereen tevreden over is, dan kan dat worden omgezet in roosters die in principe per 1 januari 2026 dan van kracht worden. Hoofdstuk 15 van de cao (het wegenwachthoofdstuk) blijft van kracht.
  • Werkdruk: we hebben nogmaals benadrukt dat werkdruk een serieus issue is binnen heel veel geledingen van ANWB. Ons verzoek om een extern onderzoek hebben we laten vallen. ANWB liet weten al veel onderzocht te hebben. Wij krijgen de uitkomsten/rapportages van die onderzoeken. Die gaan we in het periodiek overleg van 10 september met ANWB bespreken. Als één van de partijen (ANWB, CNV of FNV) wil dat een onafhankelijke externe adviseur betrokken wordt bij de concrete oplossing van werkdrukissues, dan gebeurt dat. Concrete maatregelen om de werkdruk te verminderen worden zo snel mogelijk genomen; uitgangspunt is uiterlijk per 1 juni 2025.
  • Loon: er lag een loonbod waar we niet ontevreden over waren. Wij hebben er bij ANWB op aangedrongen hier nog een beweging op te maken. Dat heeft erin geresulteerd dat de eenmalige uitkering is verhoogd naar €600,00.
  • De overige zaken zoals de meerwerkvergoeding voor parttimers en de eerder gepubliceerde loonsverhoging, de aanpassingen in het loongebouw, de pensioenopbouw over de onregelmatigheidstoeslag van de accuservice-medewerkers en de vergoeding voor het woon-werkverkeer blijven onverminderd van kracht.

Toelichting via MWS Teamsbijeenkomsten

We kunnen constateren dat ANWB de vakbonden op de 5 belangrijkste onderwerpen tegemoet is gekomen. Dat betekent dat wij het akkoord dat nu voorligt met een positief advies aan jou ter stemming voorleggen. De tekst van het akkoord vind je in de bijlage. CNV-leden krijgen separaat de mogelijkheid om te stemmen toegestuurd. Dit gebeurt digitaal. Stemmen kan uiterlijk 8 augustus 16.00 uur. 

We kunnen ons voorstellen dat je graag een toelichting wilt op de gemaakte afspraken. Daarom organiseren we drie MS-Teamsbijeenkomsten:
op 24 juli van 19.30-21.00 uur, op 29 juli van 15.30-17.00 uur en op 6 augustus van 16.30-18.00 uur. 
Als je daaraan mee wilt doen, moet je je aanmelden. Je kan je met deze link opgeven voor één van de 3 digitale bijeenkomsten. Je krijgt op de genoemde datum een link toegestuurd voor de meeting van jouw keuze.

Eerst wordt de link voor de bijeenkomst op 24 juli verstuurd aan hen die zich hiervoor hebben opgegeven.
Na die bijeenkomst wordt de link voor de bijeenkomst van 29 juli verstuurd aan hen die zich hiervoor hebben opgegeven. 
En als ook die bijeenkomst gehouden is, krijg je de link voor de bijeenkomst toegestuurd op 6 augustus als je je hiervoor hebt opgegeven.

  1. Voor de bijeenkomst op 24 juli kun je je aanmelden tot 24 juli 2024, 12.00 uur.
  2. Voor de bijeenkomst op 29 juli kun je je aanmelden tot 29 juli 2024, 12.00 uur.
  3. Voor de bijeenkomst op 6 augustus kun je je aanmelden tot 6 augustus 2024, 12.00 uur.   

Samen een sterk signaal afgegeven

Het feit dat de medewerkers van ANWB ongekend eensgezind het eerdere eindbod afwezen, de hoeveelheid geretourneerde kaartjes en het doorzettingsvermogen van de mee-onderhandelende kaderleden heeft gezorgd voor het resultaat dat er nu ligt: een akkoord met o.a. een  alleszins nette loonsverhoging, met een 80-90-100-regeling die helpt om het werk langer vol te houden, met een concrete onderzoeksafspraak m.b.t. de twee grote issues aangaande de roosters van de wegenwacht, met heel concrete afspraken (en een deadline) om de werkdrukproblemen aan te pakken, met een reële meerwerkvergoeding voor parttimers en de verhoging van de vergoeding voor het woon-werkverkeer, met de afspraak dat RVU wordt voortgezet na 31 december 2025 als de regering daarvoor de (fiscale) mogelijkheid geeft.

Maak jouw collega lid

Is jouw collega nog geen lid van CNV? Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! Introduceer jouw collega's en laat ze meeprofiteren van onze voordelen. Bij ieder nieuw lid krijg jij een cadeaubon van € 20. Ga voor meer informatie naar www.cnvvakmensen.nl/werf-een-lid/

Vakantieperiode, bereikbaarheid

Ook wij hebben te maken met vakanties, waardoor we niet altijd even goed bereikbaar zijn. Ik ben afwezig van 15-19 juli vanwege de 4daagse van Nijmegen; daarna heb ik vakantie van 26 juli tot en met 20 augustus. Als ik er niet ben, dan kun je met je vragen ook contact opnemen met onze kaderleden uit de onderhandelingsdelegatie Eric van Alem, Sander Bijl, Carlo van Straten of Clio Stronk.

Aletta Bulsink, onderhandelaar CNV
M 06  2047 1888 / a.bulsink@cnv.nl

Downloads