Werkgevers willen niet verder praten over nieuwe cao voor beveiligers

Werkgevers hebben vanmiddag de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor particuliere beveiligers stopgezet. De onderhandelingen liepen al langer stroef omdat werkgevers de afgelopen maanden nauwelijks beweging lieten zien in hun bod.


In het laatste voorstel dat de vakbonden vanmiddag aan de werkgevers deden, werd een grote stap gezet richting werkgevers. Vakbonden waren bereid om af te zien van een stijging voor dit jaar.

In plaats daarvan stelden wij voor de lonen volgend jaar met 4,2% te laten stijgen en de reiskostenvergoeding naar 23 cent te verhogen. Daarnaast wilden de vakbonden de teruggave van vakantiedagen die begin dit jaar en vorig jaar zijn gekort op grond van de 'vakantie-indexatie'. Voor werkgevers was deze tegemoetkoming echter reden de onderhandelingen af te breken.

Wat nu?

De stap van werkgevers is ronduit teleurstellend. In 2022 zijn de drie vakbonden de beveiligingsbedrijven ruimschoots tegemoetgekomen door de cao open te breken en de loonstijging naar beneden bij te stellen. Dit vanwege de inflatie die op recordhoogte was.

Woensdag zullen we met onze kaderleden uit de verschillende beveiligingsbedrijven in overleg gaan over de stap van de werkgevers. Daarnaast zullen de vakbonden CNV, FNV en De Unie onderling met elkaar contact houden om tot een gezamenlijke reactie te komen.

Beveiligers die onder de cao Particuliere Beveiliging vallen, zijn actief in sectoren zoals luchthavens, vluchtelingenopvang, distributiecentra, zeehavens, winkels, industrieterreinen en datacenters. Werkgevers en vakbonden zijn vorig jaar een traject opgestart om arbeidsomstandigheden, scholings- en loopbaanmogelijkheden, regulering van aanbestedingen en de regie over de eigen tijd te verbeteren. Het lijkt er nu op dat vooral loon voor werkgevers een breekpunt is.

Met vriendelijke groet, Erik Honkoop
Onderhandelaar namens vakbond CNV

M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnv.nl 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 

Word lid van de vakbond. CNV

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error