Leesbare cao tekst UWV, flexibiliteit

Op 28 augustus 2024 was er het gewone, periodieke overleg tussen vakbonden en UWV. En op 16 september is de nieuwe cao-tekst vastgesteld, die CNV mogelijk eind september tekent.

Cao tekst veel leesbaarder
Het afgelopen jaar heeft CNV hard meegewerkt om de cao-tekst veel leesbaarder te krijgen. De cao in gewone taal kun je zeggen. Op 16 september is de leesbare tekst vastgesteld. Als CNV eind september de cao tekent, dan wordt het die leesbare tekst.

CNV heeft vijf maanden geleden geen cao-akkoord afgesloten. Het is een eindbod van UWV. CNV heeft de leden duidelijk uitgelegd waarom het te weinig was. CNV heeft ook de voordelen aangegeven. Toen hebben de CNV-leden in meerderheid voor gestemd.  CNV geeft altijd voorlichting en advies, en daarna beslissen de CNV-leden. Dus geen forse acties bij de andere vakbonden? Dan tekent CNV na vier maanden wachten de cao eind september.

36 uur
De inzet van CNV in de volgende cao wordt een 36-urige werkweek. Dat maakt UWV aantrekkelijker als werkgever. En jij krijgt meer vrije tijd of meer loon. Dus ook voor parttimers interessant.

Vaste banen bij UWV
CNV heeft de afgelopen jaren steeds geduwd op meer vaste banen bij UWV. Dat is gelukt. Op dit moment is de verhouding:

ZZP-ers 3,3%
Uitzendkrachten 2,1%
Tijdelijke baan bij UWV 11,0%
Vaste baan bij UWV 83,5%

De afgelopen jaren hebben dus steeds meer medewerkers een vaste baan gekregen bij UWV.

CNV stelt aan UWV voor om samen te bespreken wat het beleid voor de toekomst moet zijn: welke verhouding vast/flex is gezond voor UWV, voor de vaste medewerker en voor de flex-medewerker? UWV neemt deze CNV-uitnodiging aan.

Betalen opstarttijd UWV
Recent heeft ook de Hoge Raad gezegd: opstarttijd moet betaald worden. Na lang aandringen van CNV betaalt UWV de opstarttijd pas vanaf 1 januari 2024. Medewerkers die na 1 januari 2022 bij UWV zijn gaan werken, krijgen mogelijk al vanaf het begin de opstarttijd betaald.

CNV bereidt nu een mogelijke rechtszaak voor. Na het tekenen van de cao hoor je hier meer over.

Dit speelt vooral bij K&S. Zij moesten 10 minuten eerder aanwezig zijn om de systemen op te starten. Die tijd betaalde UWV niet.

Organisatiewijzigingen
Bij een grote organisatie als UWV zijn er altijd wijzigingen. Als jij te maken hebt met een organisatiewijziging en je hebt vragen, neem dan op tijd contact op met CNV.

Praat mee. Gebruik je invloed. Reageer op de cao-pagina Cao UWV | CNV Maak je collega lid, ga hiervoor naar www.cnvvakmensen.nl/werf-een-lid/
Heb je nog vragen, neem dan contact op met mij.

Roel van Riezen
06 51 60 20 34
r.vanriezen@cnv.nl