Cao-onderhandelingen Schoonmaak eindigen met een mooi akkoord

Eerder deze week ontving je al een mail over de nieuwe schoonmaak-cao, waarover we op 7 mei een akkoord hebben bereikt. De CNV-kaderleden die bij de onderhandelingen aanwezig waren, zijn positief over het resultaat en adviseren de leden om voor het akkoord te stemmen.

In deze nieuwsbrief vind je een korte samenvatting. Het volledige resultaat is als download bijgevoegd. Als CNV-lid kun je nu je stem uitbrengen, dus doe dat vooral!

Korte samenvatting van het cao-akkoord

De nieuwe cao geldt voor 2 jaar: van 1 juli 2024 tot 1 juli 2026. De lonen gaan als volgt omhoog:

  • Per 1 januari 2025: +3%
  • Per 1 juli 2025: loonsverhoging in centen (+25 cent per uur voor loongroep 1, +15 cent per uur voor loongroep 2, +10 cent per uur voor loongroep 3 t/m 6)
  • Per 1 januari 2026: +3% en daarnaast ook nog een loonsverhoging in centen (+25 cent per uur voor loongroep 1, +15 cent per uur voor loongroep 2, +10 cent per uur voor loongroep 3 t/m 6)

De verhoging in centen zorgt ervoor dat de mensen in de laagste loongroepen er iets meer op vooruitgaan dan mensen in de hogere loongroepen.

Reiskostenvergoeding

De vergoeding voor woon-werkverkeer wordt:

  • Vanaf 10 kilometer tot 30 kilometer (enkele reis): 14 cent per kilometer
  • Vanaf 30 kilometer (enkele reis) het maximaal toegestane onbelaste bedrag in 2024: 23 cent per kilometer

In beide gevallen worden alle kilometers vergoed.

Als een bedrijf een regeling heeft waarbinnen alle OV-kosten worden vergoed, is bovenstaande de kilometervergoeding niet van toepassing, tenzij het onredelijk is om de werknemer te vragen met het OV te reizen. De OV-regeling van het bedrijf wordt afgestemd met de OR of PvT.

Ervaringsbonus voor schoonmakers met een lang dienstverband

In januari 2025 ontvangen werknemers die op 1 januari 2025 ten minste 20 branchejaren hebben (volgens de gegevens van het pensioenfonds) een eenmalige bruto-uitkering van maximaal 1.000 euro. Dit bedrag is naar rato van het dienstverband. Dus als je parttime werkt, is het bedrag lager.

Zondagtoeslag voor hotelschoonmakers

Voor werknemers die zijn ingeschaald in loongroep 1, trede 4, geldt een toeslag over de gewerkte uren op een zondag. De toeslag over het basisuurloon bedraagt:

  • per 1 januari 2025 25%
  • per 1 juli 2026 35%
  • per 1 januari 2028 50%

De opbouw van de vakantietoeslag gaat omlaag van 10,5% naar 10% per uur per 1 januari 2025.

Vaker overdag schoonmaken

We gaan ervoor zorgen dat er meer op gewone werktijden schoongemaakt kan worden.

Gezond naar pensioen

Oudere schoonmakers die minder willen gaan werken, krijgen hiervoor de kans. Het generatiepact (4 dagen werken en ongeveer 5 dagen betaald krijgen) wordt uitgebreid, zodat schoonmakers 5 jaar voor de AOW-leeftijd tot 20% minder kunnen gaan werken, met behoud van 95% van het salaris. 

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) blijft gelijk.

Andere afspraken

  • Als je moet komen werken krijg je minimaal 1 uur uitbetaald.
  • Extra vrije dag op je verjaardag.

Hoe stem je?

We leggen het cao-akkoord nu ter stemming aan de leden voor. Alleen leden kunnen een geldige stem uitbrengen. Je kunt als lid digitaal je stem uitbrengen. Om te stemmen ontvang je een aparte nieuwsbrief. Houd je mailbox dus in de gaten!

Laat je stem horen en breng uiterlijk 22 mei 2024 23.59 uur jouw stem uit. Stemmen die daarna binnenkomen, tellen niet mee in de uitslag.

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar de cao-pagina schoonmaak 

Ben je geen lid dan horen wij wel heel graag wat jij ervan vindt, laat weten wat jouw stem is op de cao-pagina. Iedereen, lid of geen lid, kan daar meepraten, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt geen account nodig. Dus ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Jan Kampherbeek
CNV-onderhandelaar
M: 06 51 60 2 022
E: j.kampherbeek@cnv.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error