Cao beveiligers: onderhandelingen zitten muurvast

Tijdens onze volgende bijeenkomst met de CAO-commissie zullen we bespreken hoe we verdergaan. De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor Particuliere Beveiliging zitten momenteel muurvast. Het grootste struikelblok is de loonsverhoging voor dit jaar.

Twistpunten:

  1. Loonstijging: Wij zijn altijd duidelijk geweest in onze voorstellen. De loonstijging van 6,2% dit jaar betrof grotendeels een nabetaling van het vorige jaar. In 2023 weigerden de werkgevers de afgesproken loonsverhoging te betalen. Om tegemoet te komen aan de werkgevers, is na lange en moeilijke onderhandelingen besloten om 6% van de loonstijging met een jaar uit te stellen en de CAO te verlengen tot 24 maart van dit jaar.

    Werkgevers interpreteren deze afspraak echter als een loonstijging voor heel 2024. Als dat de intentie was geweest, zou de CAO tot 31 december van dit jaar zijn verlengd, maar dat hebben we bewust niet gedaan. Een loonsverhoging voor de rest van dit jaar vormt nu een van de grootste blokkades voor een nieuwe CAO.

  2. Andere belangrijke twistpunten zijn:

    • Teruggave van onterecht ingehouden vakantiedagen.
    • Overurentoeslag vanaf 144 uur.
    • Een reiskostenvergoeding op het fiscale maximum.

Lange termijn

De uitdagingen van deze onderhandelingen waren te verwachten. Daarom hebben we vanaf het begin ingezet op twee sporen, waarbij het eerste spoor zich richt op de lange termijn. De sector zal de komende jaren veel veranderingen ondergaan door technologische ontwikkelingen, meer publieke taken voor beveiligers, een toename van het aantal zzp'ers, en structurele veranderingen op de arbeidsmarkt.

Deze sector, die al veel problemen kent, ervaart constante druk op de lonen door aanbestedingen. Dit effect wordt versterkt door de werkgevers in VVNL, die in samenwerking met 'vakbond' AVV een CAO hebben gesloten die beveiligers nauwelijks beschermt tegen de grillen van de markt.

Waar we het over de korte termijn - nieuwe cao - niet met elkaar eens zijn, lijken we voor de lange termijn wel een gemeenschappelijk beeld te hebben. Vakbonden CNV en FNV en de werkgevers blijven werken aan één cao voor de beveiligers, zodat er een einde komt aan het tegen elkaar uitspelen van beveiligers. Dat is een lichtpuntje.

Hoe nu verder?

Volgende week woensdag zullen we de situatie uitgebreid bespreken met de cao-commissie. In die commissie zitten jullie collegabeveiligers uit verschillende bedrijven over heel Nederland. Drie van jullie collega's, die bij de vastgelopen onderhandelingen aanwezig waren, zullen verslag doen. Samen zullen we de volgende stappen bespreken en we houden jullie uiteraard op de hoogte.

Namens de CAO-afvaardiging.


Vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Onderhandelaar/bestuurder Vakbond CNV
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnv.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. Vakbond CNV