Werkgevers lopen opnieuw weg van cao-onderhandelingen

Vandaag zijn de vakbonden opnieuw met werkgevers in gesprek gegaan om afspraken te maken voor een cao voor de Particuliere Beveiliging. Die gesprekken zijn vandaag na ruim een uur afgebroken door de werkgevers. De eis van vakbonden: een redelijke loonsverhoging (inflatie plus een procent), reiskosten naar 23 cent en teruggave van vakantiedagen die afgelopen twee jaar ten onrechte zijn afgenomen van beveiligers.

Ruim een uur. Zo lang duurden de onderhandeling voor een nieuwe cao voor de Particuliere Beveiliging vandaag. Twee dagen waren gepland om er uit te komen, maar al vrij kort nadat CNV en de andere vakbonden een gezamenlijke tegenbod hadden neergelegd, braken werkgevers de onderhandelingen opnieuw af.

Het was een herhaling van zes weken geleden, toen lieten werkgevers ook weten, niet verder te willen praten. Twee weken daarna werden vakbonden uitgenodigd om toch verder te praten. Vandaag en morgen zouden we verder spreken over een nieuwe cao. Maar al na een uur lieten werkgevers opnieuw weten niet verder te willen praten.

Wat nu werkgevers opnieuw de deur dicht doen

Het is de tweede keer in korte tijd dat werkgevers de deur dicht doen om tot een goede nieuwe cao te komen voor particuliere beveiligers. We kunnen die houding niet goed plaatsen. In 2022 zijn vakbonden de beveiligingsbedrijven ruimschoots tegemoetgekomen toen de inflatie de pan uit rees. Daarnaast zijn we samen met onze vakbondsleden al sinds november vorig jaar in goed overleg met beveiligingsbedrijven om het vak beveiliger op een hoger niveau te krijgen. Bijvoorbeeld met meer scholing, gezondere roosters en de beschrijving van functies die passen bij de toekomst van het vak.

Van onze leden hebben we een heldere boodschap gekregen: een fatsoenlijke loonsverhoging, meer waardering voor het belangrijke werk dat beveiligers doen. Die boodschap voeren we op twee manieren uit. Allereerst door met beveiligers afspraken voor de lange termijn te maken. Over roosters bijvoorbeeld en over scholing en het functiegebouw. Die gesprekken - tussen beveiligers en werkgevers - lopen al enige tijd. Daarnaast moet er op korte termijn een nieuwe cao komen waarin we 'losse eindjes' repareren en een loonafspraak maken. Over die - korte - cao worden werkgevers en vakbonden het keer op keer niet eens. De onderhandelingen daarover duren als sinds dit voorjaar.

Wij gaan nu terug naar onze leden in de cao-commissie. En wellicht zullen we komende tijd al onze leden raadplegen over de verdere stappen die we vanuit vakbond CNV willen zetten. We trekken hierbij zoveel mogelijk op met onze collega's van de andere vakbonden aan tafel. 

Maatschappelijke taken voor een fooi

Beveiligers die onder de cao Particuliere Beveiliging vallen, zijn actief in sectoren zoals luchthavens, vluchtelingenopvang, distributiecentra, zeehavens, winkels, industrieterreinen en datacenters. De tekorten in de sector zijn groot en van beveiligers wordt steeds meer gevraagd, omdat ze steeds vaker hun werk doen in maatschappelijk complexe omstandigheden. Denk aan druk in de vluchtelingenopvang, drukte op de vliegvelden en toenemende drugscriminaliteit in de havens.

Daar komt bij dat beveiligers werken in een sector met veel aanbestedingen, waardoor - met name door opdrachtgevers bij de overheid - er een enorme druk op de tarieven is, en daarmee op de lonen. 

Voor vakbond CNV vindt dat niet alleen de werkgevers verantwoordelijk zijn voor de impasse. Ook de grote opdrachtgevers bij overheden (luchthavens, defensie, justitie, politie, coa, havenbedrijf, gemeenten) moeten meer ruimte scheppen in hun aanbestedingen voor goede arbeidsvoorwaarden en vakbekwame beveiligers. 

Meer nieuws, volgt snel. Mochten we als vakbonden verdere stappen zetten: hoe meer leden, hoe sterker we staan. Word lid of maak je collega lid.

Met vriendelijke groet, Erik Honkoop
Onderhandelaar namens vakbond CNV

M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnv.nl 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 

Word lid van de vakbond. CNV

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error