Maaltijdvergoeding CTSN

Bij vakbond CNV zijn de afgelopen periode veel vragen binnengekomen over de wijziging bij het indienen van je maaltijdvergoeding bij CTSN. Daarover hebben we vandaag een verzoek gestuurd aan CTSN om in gesprek te gaan.

Bezwaar vanuit beveiligers

Werknemers dienden eerder hele boodschappenbonnen bij CTSN in. CTSN heeft de beveiligers aangegeven dit beleid te willen veranderen. Veel beveiligers gaven vervolgens bij vakbond CNV aan hier niet tevreden over te zijn. Vakbond CNV wil daarom op zoek gaan naar een werkbare oplossing. De werkgever moet waarschijnlijk voor de fiscus aan kunnen tonen dat de vergoeding van een maaltijd o.a. gericht vrijgesteld is bij al dan niet verwacht overwerk. Daarnaast ook als een werknemer door zijn werk tussen 17.00 uur en 20.00 uur niet thuis kan eten.

Begrip 'overwerk'

De vraag die we dan vervolgens hebben is hoe moet het begrip ‘overwerk’ worden uitgelegd ten aanzien van de gerichte vrijstelling voor maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter?

Antwoord van onze juristen: als de inhoudingsplichtige aannemelijk kan maken dat er sprake is van overwerk, heeft een maaltijd een meer dan bijkomstig zakelijk belang. Of hij dit aannemelijk kan maken is ter beoordeling van de inspecteur.

Mogelijke oplossing

Een oplossing zou wat vakbond CNV betreft kunnen zijn dat werknemers nog steeds wel maaltijden bij de supermarkt kunnen kopen en dat deze maximaal een week voor de dienst worden gedaan. Deze bon zou dan wel alleen de “maaltijden” moeten bevatten en een door de werknemer op of bij de bon vermelding van welke dienst(en) op welke datum(s) deze bon/declaratie betrekking heeft.

Gesprek vakbond CNV met CTSN

Vakbond CNV heeft CTSN voorgesteld om in gesprek te gaan om te bespreken wat mogelijk is. CNV is opzoek naar een werkbare oplossing, die tegemoet komt een de wensen van de beveiligers en die ook werkbaar is voor de werkgever (lees eisen fiscus).


Erik Maas
Onderhandelaar CNV 
e.maas@cnv.nl