CNV: Bezuinig niet over de rug van werkenden

Reactie op CPB-publicatie

Bezuinig niet over de rug van werkenden als het begrotingstekort verder oploopt. Hiertoe roept het CNV het nieuwe kabinet op, op basis van de CPB-publicatie van zojuist.

‘Werkenden betalen doorgaans de prijs als kabinetten willen bezuinigen. Het zou mooi zijn als het nieuwe kabinet-Schoof deze trend doorbreekt. Driekwart van de werkenden maakt zich zorgen dat het nieuwe kabinet bezuinigingen op werkend Nederland afschuift, blijkt uit zeer recent CNV-onderzoek. 77% vreest dat werkenden steeds meer belasting moeten betalen,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘Een zorg die dit kabinet zeer serieus moet nemen.’

Verlaag belasting op arbeid

Het CNV roept het nieuwe kabinet op om de belasting op arbeid snel te verlagen. Een lagere belasting op arbeid is – na een regeling voor zwaar beroep – het belangrijkste dat het nieuwe kabinet moet regelen, zo toont het CNV-onderzoek aan. ‘Een lagere belasting op arbeid zal de economie nog meer stimuleren. Werkenden houden immers meer geld in de portemonnee over. Fijn als het kabinet gehoor geeft aan deze oproep. De helft van de werkenden vindt dit de belangrijkste prioriteit. Omgerekend zijn dat zo’n 4,5 miljoen mensen.’

Wij roepen het nieuwe kabinet op om de belasting op arbeid te verlagen. Dat stimuleert de economie. Mensen houden immers meer geld in de portemonnee over.
CNV-voorzitter Piet Fortuin

Hogere salarissen stimulans

Het CNV trekt daarnaast de conclusie dat hogere salarissen een goede stimulans voor de economie zijn op basis van het CPB-rapport. ‘We hebben ons sterk gemaakt voor hogere lonen in de afgelopen jaren. Met resultaat: soms spraken we loonsverhogingen van meer dan 10% af, ook ter compensatie van de hoge inflatie. Maar we zijn er nog niet: nog steeds zijn er groepen die achterblijven. Veel werkenden kunnen nog steeds niet rondkomen. Voor deze groep zetten we ons in,’ stelt Fortuin.