Update periodiek overleg Rabobank 18 september

Dinsdag 18 september hebben CNV en de andere vakbonden weer periodiek overleg gehad met de Rabobank. We vertellen jou wat we hebben besproken.

Na het afronden van de cao-onderhandelingen in juli hebben we het eerste periodiek overleg na de zomervakantie gehad. Hierbij waren ook de CNV-kaderleden Anja van der Kooi en Harrie Reumkes aanwezig. We hebben de volgende zaken besproken.

Studieafspraken zoals deze zijn afgesproken in de cao

In de cao hebben we drie studieafspraken vastgelegd, waaronder twee nieuwe. De studieafspraken zijn ter voorbereiding op de volgende cao-onderhandelingen. We bespreken ze kort. 

  • GROW: deze studieafspraak loopt al een tijdje en er zijn vanuit dit overleg ook al aanpassingen voorgesteld en ingevoerd. Het meest recent is het ontwikkelgesprek na de zomer en de invoering van een zespuntsschaal. Deze laatste wordt al dit jaar in een pilot uitgetest en waar nodig verbeterd. De studieafspraak richt zich nu vooral op een loskoppeling van beoordelen en belonen. 
  • Mobiliteit: de afvaardigingen zijn vastgesteld en de eerste meeting is gepland. In de eerste meeting wordt de onderzoeksvraag scherp gesteld. Er zal worden bekeken of het huidige systeem van vaste vergoedingen nog up to date is, of dat de huidige reisbewegingen om meer flexibiliteit vraagt. We kijken ook naar de hoogte van de vergoedingen.
  • Belonen en het functiehuis: ook hier zijn de afvaardigingen vastgesteld en is de eerste meeting gepland om de onderzoeksvraag scherp te stellen. De insteek zijn vragen vanuit de OR over de inschaling van nieuwe medewerkers. Ook wordt er gekeken naar de functiewaardering. Functiewaardering vraagt om periodiek onderhoud. Hoe staat het hiermee?

Zichtbaarheid Arbeidsvoorwaardenoverleg vakbonden en Rabobank

We willen meer medewerkers betrekken bij een volgende cao-proces. We gaan op zoek naar de juiste instrumenten hiervoor. Onze periodieke overleggen gaan we ook meer zichtbaar maken door regelmatig op een andere locatie als het hoofdkantoor te vergaderen en hier omheen ook met collega's in gesprek te gaan.

Mantelzorg

We hebben ook gesproken over mantelzorg en hoe Rabobank haar medewerkers hierin faciliteert als dat nodig is. Er zijn meerdere regelingen van verlof die hiervoor gebruikt kunnen worden. Waar het vooral om gaat is op welke manier de medewerker echt steun van Rabobank ervaart. Wat zijn de drempels en hoe kunnen die worden verlaagd. We blijven hier de komende tijd over in gesprek.

Meeluisteren van gesprekken, dossiercontroles, bespreken van individuele resultaten in de teams

De kaderleden en ik hebben hier vragen en opmerkingen over gekregen. Wie mag de gesprekken beluisteren? Wie mag de controles op klantgegevens uitvoeren en op welke manier? Is het wel gewenst dat individuele resultaten in de teams worden besproken? We gaan de praktijken toetsten aan het regelement wat hiervoor bestaat en we hebben gevraagd of de manager van KlantenService in november bij ons overleg is om hier toelichting op te geven. Deel jouw ervaringen met mij!

Engagement scan

De Engagement scan is weer uitgezet. De OR is de partij waarmee de uitkomsten en vervolgacties mee worden besproken. Als vakbonden zijn wij ook geïnteresseerd. Wij krijgen in een volgend overleg ook een toelichting op de scan en de resultaten.

De Pensioenregeling 2023. Vragen over het Uniform Pensioen Overzicht

Het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) roept bij veel collega's vragen op. Het is niet duidelijk wat de verschillen in kapitalen en verwacht pensioen veroorzaakt. Bij sommige collega's is er sprake van daling van verwachte pensioenen terwijl daar qua pensioenpremie of verwacht beleggingsrendement geen aanleiding voor zou zijn. We hebben gevraagd om een duidelijke communicatie naar de deelnemers.

Zoals je ziet hebben we best veel besproken. Het volgende overleg staat in de agenda's op dinsdag 26 november.
Heb je vragen, opmerkingen of punten om in dit overleg te bespreken, mail die naar mij of benader één van de kaderleden. Je vindt de kaderleden op dezelfde site waar je ook alle nieuwsbrieven terugvindt: Cao Rabobank - Banken | CNV

André Kramer, bestuurder
M 06 4162 9535 / a.kramer@cnv.nl

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error