Onderhandelingen cao De Volksbank 2025, we zijn begonnen!

Donderdag 26 september hebben we ons eerste cao overleg gehad bij De Volksbank. De Volksbank heeft haar inzet gedeeld en de vakbonden hebben hun voorstellenbrief toegelicht. Hieronder geef ik de besproken onderwerpen weer.

Cao 2025

De onderhandelingen voor de cao vanaf 1 januari 2025 zijn dus begonnen. Dat wil zeggen, we hebben eerst de inzet van De Volksbank en de voorstellenbrieven van CNV, De Unie en FNV besproken en toegelicht.
De Volksbank heeft vandaag ook een bericht op intranet geplaatst en de Ondernemingsraad heeft alle voorstellenbrieven op hun site geplaatst. In de bijlage kan je de CNV voorstellenbrief lezen.
 
Hieronder een aantal van de besproken zaken.

Looptijd en salarisverhoging

De Volksbank stelt een looptijd van twee jaar voor met een totaal salarisverhoging van 6% over twee jaar. CNV en de andere vakbonden zijn van mening dat het loon in de afgelopen jaren onvoldoende is verhoogd ten opzichte van de inflatie in die jaren en stellen minimaal 7% loonsverhoging in 2025 voor. Wij gaan dan ook uit van een cao voor één jaar. Een tweede jaar is alleen bespreekbaar als hier een passend loonbod tegenover staat.

Aanpassing van de salarisschalen

De Volksbank stelt voor om de start van de salarisschalen te verhogen naar 75% van het einde van de schaal. Dit zorgt ervoor dat je sneller door de schaal gaat. Dit steunen wij.

Verlenging Sociaal Plan

We zijn ons er allemaal van bewust dat er de komende jaren veranderingen komen bij De Volksbank. Het transformatieplan om commercieel, financieel en operationeel sterker te worden zal impact hebben op de organisatie en mogelijk ook op de werkgelegenheid bij De Volksbank. Verlening van het Sociaal Plan is dus belangrijk. De Volksbank stelt voor om het Sociaal Plan met een aantal beperkte aanpassingen voor twee jaar te verlengen. De vakbonden gaan uit van drie jaar.

Verkorting van de arbeidsduur per week

CNV pleit al langer voor een kortere werkweek. Dit zorgt voor een betere werk-privé balans, meer ruimte voor zorgtaken en een betere werkverdeling tussen man en vrouw. Overall dus voor meer werkgeluk en aangetoond daling van ziekteverzuim en burn-outs. Aan de andere kant is er natuurlijk ook een uitdaging. Hoe regel je het in en vooral hoe kunnen we ons werk nog efficienter doen? CNV stelt concreet voor om de full-time werkweek in 2025 te verkorten naar 34 uur. Wat mooi is is dat CNV hier nu niet meer alleen in staat. FNV stelt een 4 daagse werkweek van 32 uur voor. We hebben aangeboden om in een volgend overleg deskundigen uit te nodigen voor een verdere uitleg.

Beleid Het Nieuwe Werken

De Volksbank wil ook in gesprek over Het Nieuwe Werken (HNW) met als resultaat dat iedereen weer gemiddeld twee dagen per week op kantoor is en de rol van de lead duidelijker wordt. Wij begrijpen wel dat dit de cohesie ten goede komt en wellicht ook wel noodzakelijk is om de uitdagingen waar jullie voor staan tot een succes te maken. Aan de andere kant moeten we wel leren van de ervaringen uit het verleden en de positieve effecten van HNW op het welzijn van de medewerkers zien te behouden.  Kortom, we moeten hier een goede discussie over voeren.
Voor diezelfde cohesie heeft CNV voorgesteld om het teambudget te verhogen naar €200 per medewerker.
  
Zie verder de CNV voorstellenbrief en de inzet van De Volksbank. Ons eerstvolgende overleg is op maandag 21 oktober om 13.00 uur. Hierin zullen we inhoudelijk reageren op elkaars voorstellen en procesafspraken maken voor het vervolg. Ik ben om maandag 21 oktober om 12 uur beneden in de hal om met jullie in gesprek te gaan. Het zou fijn zijn als we elkaar daar kunnen ontmoeten.

Praat mee

Heb je nog vragen? Laat mij dit dan weten. Je kan ook terecht op de cao-pagina waar je al onze eerdere nieuwsbrieven aantreft. Je kunt er meepraten en vragen stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao De Volksbank | CNV - Banken | CNV 

André Kramer
Bestuurder CNV
M 06 4162 9535
a.kramer@cnv.nl 

Downloads

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error