Resultaat cao en sociaal plan ABN AMRO

Gisteren lieten we je weten dat we in de vroege nacht van 20 juni een resultaat hebben bereikt over de cao voor de medewerkers van ABN AMRO. In deze nieuwsbrief vertellen we je meer over de inhoud. In de bijlage kun je de tekst van het resultaat vinden. Ook word je uitgenodigd om te stemmen.

De belangrijkste onderwerpen

  • Het gaat om een cao voor 2 jaar, van 1 juli 2024 tot 1 juli 2026.
  • Op 1 juli 2024 krijg je een loonsverhoging van 6%. Op 1 juli 2025 komt daar 3,75% bij.
  • Er wordt een waarderingspremie ingevoerd. Dit betreft een uitkering van 2,5% of 5% van het salaris van het voorgaande kalenderjaar. Alleen als je onvoldoende functioneert kan de premie 0 zijn. De meeste medewerkers krijgen een premie van 2,5%. Ook degenen die aan het eind van de schaal zitten, krijgen de waarderingspremie. Het gaat om een structurele (cao-)afspraak; wel moet je die elk jaar opnieuw 'verdienen'.
  • De groei in de salarisschaal (0-7%-systematiek) bij medewerkers die nog niet einde schaal zijn wordt vervangen door een vaste stap/periodiek van 2,5%.
  • Stel je zit aan het eind van de schaal, dan krijg je er per 1 juli 2024 6% bij en dan in maart 2025 nog eens 2,5% (bij normaal functioneren) waarderingspremie; per 1 juli 2025 komt daar dan nog eens 3,75% cao-loonsverhoging bij.
  • Heb je nog ruimte in de schaal, dan komt daar in april 2025 een periodiek bij van 2,5% die niet afhankelijk is van je functioneren; totdat je het eind van je schaal hebt bereikt.
  • Ben je langer dan 6 maanden ziek, dan krijg je 100% doorbetaald. Dat is nu 80%. Je hoeft je dus gedurende je eerste ziekteperiode niet ook nog zorgen te maken over je inkomen.
  • De vrijdag na Hemelvaartsdag wordt een vrije dag.
  • Rijd je met de auto, dan gaat de vergoeding omhoog naar 23 cent per kilometer; loop of fiets je naar je werk, dan wordt de vergoeding 30 cent per kilometer.
  • Er komt een mobiliteitskaart die ook privé gebruikt kan worden.
  • Het lease-autobudget wordt verhoogd naar €800.

Sociaal plan wordt ongewijzigd verlengd

Het sociaal plan wordt ongewijzigd verlengd voor de duur van 18 maanden, dat wil zeggen: van 1 januari 2025 tot 1 juli 2026.

Pensioen

In de cao maken we ook afspraken over de premie voor de pensioenregeling. Daarnaast zijn we in gesprek met de bank en met het pensioenfonds over de pensioenregeling in het kader van de overgang naar een nieuwe regeling. De huidige regeling wordt gecontinueerd tot 1 januari 2027. De premie wordt 30% van de pensioengrondslag. Het is de bedoeling dat er vanaf 1 januari 2027 een nieuwe pensioenregeling is. In de tekst in de bijlage vind je alvast de belangrijkste uitgangspunten van de nieuwe regeling waarover wij het met de bank eens zijn geworden.

Stemmen kan tot en met 7 juli

De volledige tekst van het resultaat vind je als bijlage bij dit bericht. We leggen dit resultaat neutraal aan je voor; ieder voor zich kan beoordelen wat hij of zij er van vindt. Als lid van CNV kun je je stem uitbrengen over dit resultaat. CNV-leden krijgen separaat de stemmogelijkheid toegestuurd.
Het waren geen gemakkelijke onderhandelingen. Graag hadden we betere afspraken gemaakt over loon, de hoogte van de vergoeding voor thuiswerken, een klimaatbudget en/of verlenging van de RVU na 31 december 2025 (mits fiscaal mogelijk). Dat is ondanks het harde werken van onze delegatie helaas niet gelukt. Wat nu aan je wordt voorgelegd is het maximale wat we met onderhandelen kunnen bereiken.

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief?

Stuur mij dan een mail via a.bulsink@cnv.nl Je kunt je vragen ook stellen aan Elvira van Koert, Ad de Jong, Erik van der Hoven, Frank Toet of Suzan Peters die nauw betrokken waren bij de onderhandelingen.

Word lid met korting

Is jouw collega nog geen lid? Maak je collega nu lid. Werkgever vergoedt (een deel van) de vakbondscontributie. Ga voor meer informatie naar Word lid via de kortingsactie van je werkgever | CNV

Aletta Bulsink, onderhandelaar
M 06 2047 1888
a.bulsink@cnv.nl

Bijlage