Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Afgelopen dinsdag 18 juni 2024 verzond brancheorganisatie Aedes namens cao-partijen aan alle woningcorporaties de enquête bedrijfseigen regelingen. In de laatste cao-onderhandelingen hebben cao-partijen een afspraak gemaakt over de invoering van de eindejaarsuitkering in de cao. Onderdeel van de afspraak was het starten van een gezamenlijk onderzoek naar bestaande bedrijfseigen regelingen binnen woningcorporaties. Aan woningcorporaties wordt dringend verzocht om medewerking te verlenen. Aan ondernemingsraden vragen we om vooral mee te kijken. Doe mee!

Structurele eindejaarsuitkering

De vakbonden en Aedes maakten aan de onderhandelingstafel een afspraak over de invoering van een eindejaarsuitkering in de cao. De eindejaarsuitkering wordt voor het eerst uitbetaald in december 2024. De eindejaarsuitkering bedraagt 2% van het individuele jaarsalaris (met een maximum van 2% van het eindniveau van de loonschaal waarin de individuele werknemer zit). Cao-partijen spraken daarbij af, dat reeds bestaande bedrijfseigen regelingen zoals een eindejaarsuitkering, 13e maand etc. geïncorporeerd worden in de cao-eindejaarsuitkering. Onder bedrijfseigen regelingen verstaan we vaste, structurele aanvullende beloningselementen, anders dan het salaris of vakantietoeslag.

Achtergrond bij deze afspraak is, dat cao-partijen de wens hebben dat corporaties elkaar op beloningsgebied niet beconcurreren. We willen voor alle corporaties in de toekomst een gelijk speelveld. Het is de bedoeling van cao-partijen om de cao-eindejaarsuitkering in de toekomst verder op te bouwen.

Gezamenlijk onderzoek naar bestaande bedrijfseigen regelingen binnen woningcorporaties

Voordat cao-partijen een afspraak kunnen maken over de opbouw van de cao-eindejaarsuitkering willen we graag zicht hebben op de bedrijfseigen regelingen in de branche. Afgelopen dinsdag is aan alle woningcorporaties de enquête bedrijfseigen regelingen verzonden. Door middel van de enquête willen we de bedrijfseigen regelingen op 31 december 2023 inventariseren.

Dringende oproep aan ondernemingsraden: doe mee!

Aan bestuurders is gevraagd om samen met de ondernemingsraad deel te nemen aan de enquête. We doen aan ondernemingsraden een dringende oproep om actief mee te doen en samen met de bestuurder de enquête in te vullen. Mocht de bestuurder de enquête nog niet gedeeld hebben met de ondernemingsraad, stel het dan aan de orde in de overlegvergadering met het bestuur.

We willen dat zoveel mogelijk corporaties deelnemen aan de enquête, alleen dan krijgen we een goed zicht op de regelingen in de sector. We hebben dat inzicht nodig om stappen te kunnen zetten in de opbouw van de eindejaarsuitkering. Doe mee!

N.B. De enquête is verstuurd aan de bestuurders met het verzoek om het samen met de ondernemingsraad in te vullen. Deze nieuwsbrief gaat naar alle leden. CNV vindt het belangrijk, dat alle leden weten dat het gezamenlijke onderzoek naar de bedrijfseigen regeling gestart is. Het gaat ten slotte om jouw cao!

Meepraten en reageren

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze nieuwsbrief of over de cao praat mee en reageer.
Schroom niet om jouw mening kenbaar te maken! Op onze cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga hier naar jouw cao-pagina: Cao Woondiensten | CNV.

Lid worden

Er is een mooie cao tot stand gekomen. Het is niet zonder slag of stoot gegaan. Het heeft behoorlijk wat energie gekost, maar samen hebben we een mooie cao tot stand gebracht. Het vakbondslidmaatschap loont. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV. Je collega betaalt dan €24,- voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van €20,-. Meer informatie kun je vinden op de pagina Breng een nieuw lid aan.

Een goede zomerperiode gewenst!

Robbim Heins
Bestuurder CNV 
M: 06 5160 1987
E:  r.heins@cnv.nl

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error