Acties Woondiensten in volle gang en gaan onverminderd verder!

De afgelopen weken streek de vakbondskaravaan op diverse plekken neer. De vakbondsbijeenkomsten zijn goed bezocht. Honderden werknemers hebben inmiddels hun ongenoegen geuit over het eindbod van Aedes. Zolang Aedes geen gehoor geeft aan de reële eis herstel koopkracht, blijven we in actie komen. Met deze week nog een werkonderbreking met kerstborrel te Rotterdam als knallende afsluiting.

De vakbondskaravaan trekt onvermoeibaar het land door!

Na de aftrap bij de onderhoudsservice van Portaal te Utrecht en Groningse woningcorporaties trok de vakbondskaravaan onvermoeibaar verder. De vakbondstenten van CNV Vakmensen, FNV en De Unie werden dit keer opgezet in Den Haag, Uden, Friesland, Nijmegen en Dordrecht.

De verschillende bijeenkomsten hadden allen een verschillend karakter. De vakbondsbijeenkomst in Den Haag op 5 december 2023 werd bijgewoond door een bijzondere gast. Om de aanwezige werknemers een hart onder de riem te steken was de Sint aanwezig. Luidkeels toegezongen door 60 vakbondsleden. Al zingend vroegen ze Aedes om koopkrachtbehoud voor iedereen, extra pegels vanwege de hoge gasprijzen en de steeds duurder wordende boodschappen.
Er werd taai taai uitgedeeld. Niet alleen als teken, dat de onderhandelingen stroef verlopen, maar ook om Aedes iets om op te kauwen te geven.

De bijeenkomst in Uden trok niet alleen veel corporatiemedewerkers uit de regio, maar ook veel media-aandacht. Kaderleden van FNV en CNV konden hun boodschap in de media kwijt, met als klap op de vuurpijl een reportage in een uitzending van nieuwsuur. Ondanks de gezellige sfeer kwam de boodschap op niet mis te verstane wijze over. De kloof tussen de fors opgelopen inflate en de achtergebleven loonsverhoging in de afgelopen jaren werd aan de hand van een op televisie getoonde grafiek duidelijk zichtbaar.

In de derde week van de acties startten we in Friesland. Corporatiemedewerkers waren uit verschillende delen van Friesland naar Grou afgereisd om de vakbondsbijeenkomst bij te wonen. Door de harde wind vlogen de vakbondstenten bijna de lucht in. Dat mocht de pret niet drukken. De sfeer zat er goed in.  Zo'n 70 corporatiemedewerkers namen deel.

In Nijmegen was de wind gaan liggen. De bijeenkomst werd goed bezocht. Als opwarmer voor het vervolg en signaal aan Aedes zongen de aanwezigen: Actie!, Actie!, Actie!
Om het nuttige met aangename te verenigen was tijdens de luncbijeenkomst in Dordrecht de frietkar aanwezig. De meer dan honderd aanwezigen lieten zich de friet goed smaken. Toen de regen met bakken naar beneden kwam, droop men niet af, maar kroop onder de vakbondstenten naar elkaar. In deze actietijd een mooi gebaar: laten we elkaar vast blijven houden.

Het karakter van de vakbondsbijeenkomsten mag dan steeds verschillend zijn geweest, de boodschap was dezelfde; Aedes er is werk aan de winkel. De cao-afspraken in 2022 en 2023 waren onder de maat, achterhaald door een oorlog in Oekraïne, torenhoge inflatie, energiecrisis. Een sector die zich kenmerkt door zeer loyale medewerkers komt niet voor niets in actie. De sector is achterop geraakt. Er moet een inhaalslag gemaakt worden. Aedes, stop met pleisters plakken. In de zomer 2023 adviseerde Aedes aan corporaties om eenmalig aan medewerkers een geldbedrag van € 1000,- te verstrekken. Met het verstrekken van een eenmalige uitkering wordt het structurele gat, dat geslagen is niet gedempt. De eenmalige uitkering verdampt na 1 jaar, je ziet de uitkering niet terug in je loon. De eenmalige uitkering is geen loonbestanddeel. Het wordt niet meeberekend in jouw vakantietoeslag en er wordt geen pensioen opgebouwd. Werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering moeten het weer inleveren.
Corporatiemedewerkers willen een structurele oplossing: koopkrachtherstel voor iedereen !!

De vakbondsacties gaan door!

Zolang Aedes niet tegemoet komt aan de eisen van vakbonden gaan de acties onverminderd door! Deze week houden de Rotterdamse corporatiemedewerkers een werkonderbreking, uiteraard ontbreekt de kerstborrel niet. Medewerkers die wonen in Rotterdam of werkzaam zijn in Rotterdam of omgeving hebben inmiddels een uitnodiging voor de bijeenkomst ontvangen. We rekenen op jullie komst. Laten we er met elkaar een goede afsluiting van maken. Inmiddels zijn we bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. Houd jouw mailbox in de gaten, we zullen jou tijdig informeren over het vervolg in het nieuwe jaar.

Cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Ga hier naar jouw cao-pagina.

Is jouw collega nog geen lid?

Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan €20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op Leden werven leden.

Sprankelende feestdagen en een mooi nieuwjaar gewenst! Het is bijna kerst, het feest van hoop en licht. Ik wens jullie allemaal goede kerstdagen toe en graag tot ziens in het nieuwe jaar.

Namens CNV Vakmensen

Robbim Heins
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 5160 1987
r.heins@cnvvakmensen.nl

Roel van Riezen
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 2034
E r.vanriezen@cnvvakmensen.nl