Update stakingen in de baksteenindustrie

ALLEREERST: complimenten aan de stakers van Wienerberger Kijfwaard! Wat een enorme actiebereidheid. Bij Kijfwaard staan collega’s met recht SAMEN STERK. Voor elkaar, voor de sector en dus ook voor jouw cao. Het was een actie met respect over en weer, maar daarover zometeen meer.

KIJFWAARD in actie

Maandag 23 september 06.00 uur startte de actie bij Wienerberger Kijfwaard Oost en West. Pikkedonker op een weggetje richting beide steenfabrieken. En binnen een kwartier was het er al druk. De actietent werd opgezet, dankzij een aggregaat kon er koffie gezet worden en de eerste broodjes werden gesmeerd. Iedere collega die aankwam rijden werd gevraagd of hij kwam staken of werken en slechts een enkeling bleek onderweg naar het werk.
Ook de plantmanager en de HR directeur van Wienerberger kwamen langs, dat werd door de stakers erg gewaardeerd. Er was over en weer belangstelling en respect voor elkaars standpunten. Een voorbeeld van hoe een goede staking hoort te verlopen!

In het nieuws

Misschien hebben jullie het wel gezien of gehoord, maar er was flink aandacht voor deze actie bij de pers. Radio 1 was ’s morgens als eerste aanwezig en zond life vanaf de actielocatie uit. Het NOS journaal om 13.00 en 14.00 uur bestede aandacht aan de actie en verder was omroep Gelderland en krant de Gelderlander present op Kijfwaard. Nu.nl had zondag al een artikel online geplaatst. Dus geen gebrek aan aandacht.
En dat is goed. Uiteindelijk willen we graag dat Nederland weet dat de bakstenen geproduceerd worden door mensen en dat die mensen een eerlijk loon willen verdienen!! Jullie werkgevers vonden al die aandacht duidelijk erg vervelend; de directeur van werkgeversvereniging KNB kwam zelf naar de actielocatie om ook nog even snel met de pers te kunnen praten. En dat is natuurlijk de bedoeling van een actie: druk uitoefenen op werkgevers!!

Werkgevers willen nog steeds niets

Werkgevers jokken: ze zeggen tegen de pers dat ze willen onderhandelen, maar ze bieden niets nieuws. En het is simpel: wij voeren met elkaar actie, totdat er een bod ligt van werkgevers dat in de buurt komt van wat jullie eisen!! En dat bod moeten ze niet op het nieuws uitbrengen, maar op papier, gericht aan ons! Maar goed, er ligt dus helemaal niks anders dan het bekende eindbod (of finaal bod, het is maar hoe je het noemen wilt). En dat vinden jullie niet goed genoeg.

Acties gaan door

Dus gaan we door met actievoeren. Na het daverende succes in Kijfwaard, geven de collega’s het stokje door aan de volgend steenfabriek. Welke dat is, hoor je heel snel van ons. Voor nu is dat nog even spannend.. Hoe is het bij jou op de fabriek, staan jij en je collega’s er ook klaar voor? Steunen jullie de eis voor een goede cao met een goede loonsverhoging? Doen jullie mee met de stakers van Kijfwaard? Staan jullie als werknemers achter elkaar?
Ben je nog niet lid en wil je ook staken meld je dan nu aan. Klik hier om lid te worden Voor de eerste 6 maanden betaal je  €24. Dit is slechts  €4 per maand. 

Het gaat om de cao, niet om je werkgever

Uiteindelijk is een goede cao geen zaak van één bedrijf, maar van alle bedrijven in de sector! Goed om nog even bij stil te staan: het gaat er nu niet om hoe fijn jouw werkgever is (alhoewel dat natuurlijk wel mooi is meegenomen), maar het gaat erom hoe je cao in elkaar zit. Want de cao is uiteindelijk de basis van jouw arbeidsvoorwaarden, ongeacht waar je werkt.

Dus: of je nu werkt bij Wienerberger, bij Vandersanden, bij Caprice, bij Strating, bij Tichelaar, bij Engels, bij Klinkers, bij Rodruza of bij een andere steenfabriek… deze actie is óók jouw actie!

Cao online

Het cao-traject van de Baksteenindustrie is online te volgen. Reageer of stel je vragen en blijf zo altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Ga hier naar de cao-pagina

Herinnering

Zorg er dus voor dat je je lidmaatschapsnummer iedere werkdag bij je hebt en controleer je mailbox even (via mail worden stakingsoproepen verzonden). STAAN JULLIE ER KLAAR VOOR?

SLUIT JE AAN EN DOE MEE:    SAMEN STERK – SAMEN VOOR EEN GOEDE CAO!


Saskia Spaargaren 
bestuurder CNV
M: 06 651 44 35 97
E: s.spaargaren@cnv.nl

André Quist
bestuurder CNV
E: a.quist@cnv.nl

     




Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error