Onderhandelingen cao Owens Illinois

Op vrijdag, 31 mei jl., hebben FNV en CNV met de onderhandelingsdelegatie van O-I het tweede overleg gehad over de cao O-I 2024-2025. Hier volgt een korte samenvatting van wat er die dag is besproken.

Tweede onderhandelingsronde

Om niet te diep in de details van het overleg in te gaan, staan we kort stil bij een aantal belangrijke onderwerpen van die dag:

De werkgever wil afspraken maken over concrete onderwerpen die tijdens het cao overleg al opgepakt kunnen worden in het kader van ouderenbeleid en flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. O-I stelt daarom voor om afspraken te maken over bijvoorbeeld een fietsplan en een fitnessplan.

De organisatie kent een hoog ziekteverzuim en wil daarom een financiële prikkel toepassen om het ziekteverzuim te ontmoedigen. Het voorstel is om de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar te verlagen naar 70%. De vakbonden zijn van mening dat dit een verkeerde prikkel is om het kort verzuim aan te pakken. Die worden door deze maatregel juist niet geraakt.

O-I stelt voor de ingangsdatum van het recht op koopdagen in lijn te brengen met de huidige pensioenleeftijd. De huidige afspraak is gebaseerd op de AOW leeftijd van 65 jaar. Deze is nu, zoals bekend, naar 67 jaar verhoogd en zal binnenkort naar 67 jaar en 3 maanden gaan. Hierop hebben de vakbonden gezegd niet akkoord te kunnen gaan.

Reactie werkgever

Tot onze spijt moeten we jullie melden dat de reactie van O-I op de voorstellen van de vakbonden ronduit teleurstellend zijn. We kunnen vrij kort zijn over het resultaat tot op heden. De werkgever heeft op alle voorstellen van de bonden ‘nee’ gezegd.

Er is wel gesproken over het loonbod van de werkgever. Het loonbod is

1% per 1 april 2024

1% per 1 oktober 2024

Moeizame onderhandelingen

Met het pakket van eisen van de vakbonden en het pakket aan maatregelen dat O-I voorstelt, is het duidelijk dat dit cao traject geen gemakkelijke opgave wordt. Dit hadden we al eerder geconcludeerd, en is nu bevestigd.

Communicatie

Het volgend overleg vindt plaats op dinsdag 11 juni. We vertrouwen dat de werkgever op de derde onderhandelingsdag met een sterk verbeterd bod zal komen. Nadien informeren wij jullie graag hierover.

Vragen en de cao online

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met mij of een van de kaderleden. Of stel je vragen en reacties via onze cao-pagina Cao Owens Illinois | CNV Vakmensen - Steen en glas | CNV Vakmensen. Het hele cao-traject kun je ook hier online volgen.

Ruud Hövelings
Bestuurder CNV
M: 06-81 88 45 56
E: r.hovelings@cnv.nl

en

John van Rossem
Lid commissie cao
M: 06-65 02 72 413
E: john.van.rossem@o-i.com