Concept voorstellenbrief Vlakglas

Jullie huidige cao loopt op 31 december af. Binnenkort starten we met de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de medewerkers die vallen onder de cao voor de Vlakglas. Hieronder staat de concept voorstellenbrief, deze is tot stand gekomen in overleg met de kaderleden en het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV.

Concept voorstellenbrief namens CNV Vakmensen

Looptijd

CNV Vakmensen stelt een looptijd voor van één jaar, te weten van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Afhankelijk van het geheel aan afspraken is een langere looptijd bespreekbaar.

Loonsverhoging

Wij stellen een loonsverhoging voor van 8 procent en een vast bedrag voor iedere werknemer van 100 euro per maand op de treden in de schalen. We willen medewerkers de keuze bieden om in plaats van de loonsverhoging, daarvoor in de plaats deels te kiezen voor extra verlof.

We constateren dat er bijna geen medewerkers actief zijn in schaal 2 van de cao, wij stellen dan ook voor om deze schaal te schrappen uit de cao.

We stellen voor om de ploegentoeslag te verhogen naar 15% voor het tweeploegenrooster.

CNV stelt voor om de eindejaarsuitkering te verhogen naar 8,33% waar dat momenteel nog niet het geval is voor de medewerkers werkzaam in de vlakglas.

Reiskosten & thuiswerkvergoeding

 CNV Vakmensen stelt voor de reiskostenvergoeding per 1 januari 2024 te verhogen naar € 0,23 per kilometer.

CNV Vakmensen stelt voor de tegemoetkoming flexibel werken in de CAO op te nemen en vanaf 1 januari 2024 mee te laten groeien met de fiscale maximale netto thuiswerkvergoeding.

Verduurzaming van arbeidsvoorwaarden

We willen met u in gesprek over het zogenaamde vergroenen van arbeidsvoorwaarden en het mogelijk te maken dat medewerkers eens per 3 jaar een bijdrage ontvangen voor het verduurzamen van de woning. Dit kan wat ons betreft worden gerealiseerd door het invoeren van een cafetariamodel binnen de sector.

Verlofsparen

We stellen voor om conform de wettelijke mogelijkheden medewerkers de mogelijkheid te geven om tot 100 weken verlof te sparen. Dit verlof kan men inzetten om eerder te kunnen stoppen met werken, mantelzorg te verlenen, sabbatical of studieverlof. Voor de realisatie van dit verlof kan de werknemer, de tijdvoortijd uren, bovenwettelijk verlof, adv gebruiken.

Rouw- & mantelzorgverlof

Het rouwverlof is in de cao voor de vlakglas niet (duidelijk) geregeld en omschreven. We willen hierover duidelijke afspraken maken in de cao. De CNV Handleiding: ‘Hoe werkt Rouw?’ kan hierbij als uitgangspunt dienen. Daarnaast merken we dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op het sociale netwerk om te ondersteunen bij zorg voor familie en vrienden. De kans dat dit leidt tot uitval van medewerkers door overbelasting willen we graag voorkomen, daarom stellen we voor om mantelzorgers maximaal 5 dagen mantelzorgverlof per jaar te verlenen in overleg met hun leidinggevende. 

Stagevergoeding

We willen graag een gelijke stagevergoeding afspreken voor stagiaires die actief zijn binnen de sector ongeacht hun opleidingsniveau. We stellen daarom voor om alle stagiaires een bruto stagevergoeding te geven van € 500 per maand.

Met bovenstaande punten denken we de meest belangrijke verbeterpunten te pakken te hebben voor de nieuwe cao. Een punt van gesprek met de werkgevers zal ook nog zijn hoe de verlofuren van parttimers wordt verrekent bij een verplichte verlofdag. want de cao-tekst is daarover onvoldoende duidelijk. Mocht je nog andere punten missen horen we dat graag van je.  

Voorstellenbrief van de werkgevers
We hebben inmiddels ook de inzet van de werkgevers ontvangen voor de komende cao-onderhandelingen. In de bijlage tref je de voorstellenbrief van de werkgevers aan. Zoals je kunt zien hebben we nog een grote stap te zetten om tot een goed resultaat te komen. Wij gaan ons daar volgende week hard voor maken maar kunnen dat niet alleen. We hebben jullie hulp daarvoor nodig. 

Samen voor een goede cao
Maak jouw (ongeorganiseerde) collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan €20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Als dank voor het aanbrengen van een nieuw lid ontvang jij als huidig lid van CNV Vakmensen een attentie in de vorm van een cadeaubon van € 20.  

Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Praat mee en stel je vraag
Volg ons op de cao-pagina, waar je je vragen kunt stellen en mee kan praten over de cao. Ga naar de cao-pagina:  cao-vlakglas-sector-cao

Vriendelijke groet,

Hank Oomkes
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M h.oomkes@cnvvakmensen.nl

Kaderleden

Jan Beijk
Hilbert Janssen
Jurgen van de Kuil

 

Downloads