Zwaar werk en pensioen beheerst agenda Bouw en Infra

Met deze nieuwsbrief praten we jou bij over een aantal onderwerpen die allemaal spelen rondom de cao Bouw en Infra. Heb je vragen, opmerkingen of tips, laat het ons weten!

Zwaarwerkregeling / RVU (regeling vervroegde uittreding)

De RVU zorgt er voor dat werknemers 3 jaar eerder kunnen stoppen met werken. Tijdens de besprekingen over het pensioenakkoord is afgesproken dat deze regeling fiscaal gefaciliteerd wordt. Simpel gezegd, een werkgever hoeft over de betaalde RVU-uitkering geen belasting te betalen. En juist dat dreigt na 2025 te verdwijnen waardoor de regeling onbetaalbaar gaat worden. Tot en met 31 december 2025 is er nog niets aan de hand, het gaat om de mogelijkheid tot vervoegd uittreden vanaf 2026. Er zijn nog steeds geen afspraken op centraal niveau met werkgevers of de overheid gemaakt en ook de overheid is ons nog niet tegemoet gekomen. Niet alle werkgevers (andere sectoren) zien het belang van een zwaarwerkregeling en daarom wil ook de overheid nog niet over de brug komen. De bonden hebben de overheid gezamenlijk een ultimatum gestuurd dat inmiddels is verlopen. Per sector worden actievormen uitgewerkt om de overheid op andere gedachten te brengen.

Wat wil CNV?

In onze sector is de zwaarwerkregeling een belangrijke cao-afspraak. Tijdens de cao-onderhandelingen voor de bouw en infra is afgesproken dat de regeling vijf jaar verlengd gaat worden maar onder de voorwaarde dat de fiscaal gunstige voorwaarden gehandhaafd blijven. Wij hebben dus alle belang bij een positief besluit door de overheid.

Acties en stakingen

De druk wordt opgevoerd. We bezoeken talrijke bouwplaatsen om mensen te informeren. Wil je dat wij jou ook bezoeken? Laat het ons weten. Wij kiezen er op dit moment nog niet voor om actief stakingen te organiseren. Maar we sluiten dat naar de nabije toekomst niet uit indien dit nodig blijkt te zijn. Onze collega’s van FNV organiseren af en toe een staking op een bouwproject. Ben jij lid van CNV en wil je toch graag meedoen? Geen probleem, meld je bij ons. Wij betalen je dan een stakingsuitkering over die dag.

Blijf ook de petitie ondertekenen

Pensioen

Zoals je weet is een nieuw pensioenstelsel in aantocht. Enige tijd geleden hebben we het zogeheten ‘concept- transitieplan’ ter stemming aan de leden voorgelegd.  Uit de stemming is gebleken dat 75% met het plan heeft ingestemd en 25% tegen. Cao-partijen die betrokken zijn bij bpfBOUW buigen zich binnenkort over een definitief transitieplan. Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen en de voortgang.

Cao Bouw en Infra 2025

Vorige week hebben we met de werkgevers afgesproken dat de onderhandelingen over een nieuwe cao Bouw en Infra eind oktober van start gaan. Inmiddels zijn we de wensen en voorstellen van werknemers aan het verzamelen. Laat je dus de komende weken en maanden horen. Geef aan wat je wilt en waar de prioriteiten moeten liggen voor die onderhandelingen.

Ook de cao-tijdlijn is weer actief: maak daar gebruik van. Ook jouw collega die geen lid is kan daar gebruik van maken en actief meedoen. Dien jouw idee(en) in voor de nieuwe cao en vraag je collega's dat ook te doen of om te stemmen op jouw idee(en).

Schrijf je collega in

Hoe meer leden. hoe groter de kans op een echt goede cao. Hoe meer leden hoe goter onze slagkracht namelijk is. Samen sterk de onderhandelingen in voor jouw. Voor elk lid dat jij inschrijft ontvang jij een keuze-cadeaubon t.w.v. € 20,- en het nieuwe lid betaalt de eerste 6 maanden in totaal € 24,-. Kijk op de actie-pagina

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar cao Bouw en Infra
M 06 51202970
E g.lokhorst@cnv.nl