Principeakkoord overgang Pensioenstelsel Architectenbureaus

Vakbonden hebben een principeakkoord voor de Architectenbureaus bereikt met werkgevers over een Transitieplan naar het nieuwe pensioenstelsel. We leggen dit bereikte principeakkoord ter stemming aan de leden voor.

In de afgelopen jaren is besloten over te gaan naar een nieuw pensioenstelsel. Dit was nodig omdat het oude stelsel niet meer voldeed en daarin beloftes leken te worden gedaan die niet waargemaakt konden worden. Daarom is men gaan studeren op een nieuw stelsel en zijn daar vorig jaar de laatste politieke besluiten over genomen. Maar nu moet gezorgd worden dat er goed en zorgvuldig wordt overgegaan van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel in een Transitieplan. De vakbonden zijn samen met werkgevers met de voorbereiding hiervan al meerdere jaren bezig en dit heeft nu uiteindelijk geleid tot een principeakkoord over dat Transitieplan voor het pensioen voor de Architectenbureaus. Natuurlijk kunnen we hier pas definitief afspraken over maken op het moment dat onze leden daarmee akkoord gaan.

Belangrijkste afspraken

De nieuwe pensioenwet gaat niet meer uit van een toezegging op het moment dat je met pensioen gaat (die helaas de laatste jaren vaak niet waargemaakt kon worden doordat grote buffers moesten worden aangehouden en aan strenge regels moest worden voldaan), maar van de premie en het rendement daarop gedurende de periode waarin je opbouwt. De vakbonden hebben zodanige afspraken gemaakt dat veel risico’s collectief worden opgevangen en de gelden in het nieuwe stelsel eerlijk worden verdeeld. Wat zijn de belangrijkste afspraken?

  • Collectief ‘invaren’ (meenemen) van opgebouwde rechten.
  • Compensatie voor het afschaffen van de doorsneepremie.
  • Eerder mogelijk om het pensioen te verhogen.
  • Een solidaire invulling waarbij de kans op het verlagen van het pensioen klein blijft door onder andere het inzetten van de solidariteitsreserve.
  • De jongeren profiteren tegelijkertijd van een hoger verwacht pensioen doordat zij beter kunnen profiteren van hun lange beleggingshorizon.
  • Behoud regeling voor premievoortzetting bij arbeidsongeschiktheid.
  • Goed nabestaandenpensioen voor weduwen/weduwnaars en wezen.
  • Gelijkblijvende premie van 24,5% (werkgever blijft hier 55% van betalen).
  • De mogelijkheid om eerder, in deeltijd of later te stoppen blijft net als de mogelijkheid eerst hoger en lager pensioen uit te keren.

Verder blijven gelukkig ook veel dingen hetzelfde. Het volledige transitieplan met alle details ontvang je als bijlage 1 bij deze nieuwsbrief.  Ook tref je als bijlage 2 en 3 documenten aan met een overzicht van de wijzigingen en een samenvatting van het transitieplan. Lees deze vooral even door aangezien we hebben geprobeerd de afspraken zo bondig en helder mogelijk voor jou op een rij te zetten.

Meld je aan voor de ledenvergadering 4 juli - Utrecht

Op 4 juli is er een ledenvergadering aan de Hertogswetering 93 te Utrecht van 18:30 uur tot 20:00 waarvoor je van harte wordt uitgenodigd. Hier zullen wij een nadere toelichting geven en uitgebreid vragen beantwoorden. Wil je aanwezig zijn, dan verzoeken we je je aan te melden via e-mail bij Jerry Piqué: j.pique@cnv.nl

Wat vinden we ervan: positief advies

CNV vindt het resultaat dat er ligt een goed resultaat. Als we het afzetten tegen de inzet hebben we veel punten binnengehaald en zijn we vooral blij dat we solidariteit hebben kunnen brengen in de nieuwe regeling. Zo worden kortingen op pensioen zoveel mogelijk voorkomen vanuit de solidariteitsreserve.
Ook is er een goed nabestaandenpensioen afgesproken en geldt deze voor alle deelnemers ongeacht lengte dienstverband. Voor de huidige deelnemers geldt bovendien de zogenaamde ‘eerbiedigende werking’, dat wil zeggen dat de nabestaanden recht houden op het tot 1 januari 2027 opgebouwde nabestaandenpensioen, naast de nieuwe regeling. We adviseren je dus ermee in te stemmen.

Leden beslissen

CNV is een vereniging die haar leden vertegenwoordigt in overleg met werkgevers, ook over de pensioenregeling. Uiteindelijk kunnen we alleen een akkoord sluiten als de leden daarmee instemmen. Daarom leggen we het transitieplan positief ter stemming aan je voor. CNV-leden krijgen separaat de stemmogelijkheid toegestuurd. Stemmen kan uiterlijk 8 juli 2024.

Wil je de nieuwsbrief ook sneller ontvangen?

Heb je de nieuwsbirief per post ontvangen, dan zou je in het vervolg deze sneller, dus digitaal, willen ontvangen? Ga dan naar www.cnv.nl/mijncnv en pas jouw gegevens aan. Daarna ontvang je de nieuwsbrieven wel per mail. Heb je nog vragen hebben of nadere toelichting willen, dan kun je contact opnemen met mij. 

Jerry Piqué, bestuurder CNV
M 06 5160 2052
j.pique@cnv.nl  

Downloads