Nieuwe cao Groothandel in Bouwmaterialen? Leden hebben het laatste woord

CNV heeft een onderhandelingsresultaat bereikt met de werkgevers in de Groothandel in Bouwmaterialen (Hibin). We hebben goed naar onze leden geluisterd, die behalve een passende loonsverhoging, ook een goede reiskostenregeling en generatiepact veruit het belangrijkste vonden.

Loonstijging

Het betreft een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao met een looptijd tot 1 oktober 2025. In onze vorige nieuwsbrief spraken we al over een sector waarin het op dit moment qua omzet en verwachtingen moeilijk gaat. Toch geven werkgevers aan dat de bodem bereikt lijkt en dat bleek een goede basis voor een onderhandelingsresultaat op diverse onderwerpen.

Gedurende de looptijd stijgt het salaris met 4,5%. Dat gebeurt in 3 fases waarbij de eerste loonsverhoging in oktober 2024 wordt uitgekeerd. Omdat de oude cao allang was verlopen (1 april 2024) wordt het ‘verlies’ over de afgelopen maanden gecompenseerd met een eenmalige uitkering van €350,-. Dit bedrag wordt ook in de maand oktober uitgekeerd.

Generatiepact, reiskosten, cao-a la carte, rouwverlof enzovoort

Tijdens het overleg zijn er natuurlijk veel meer onderwerpen besproken. CNV heeft niet alle voorstellen ‘binnengehaald’, maar er zijn goede verbeteringen ten opzichte van de oude cao.

Zo is er een verbeterde reiskostenregeling, maar ook is het generatiepact positief aangepast. Kijk voor deze onderwerpen, maar ook de overige, naar de tekst van het onderhandelingsresultaat (zie bijlage).

Stage

Als enige vakorganisatie hebben wij ook een passende stagevergoeding bepleit. Al snel bleek dat het onvoldoende duidelijk was hoe dat in deze sector is geregeld, terwijl we weten dat er in veel bedrijven stage wordt gelopen.

We hebben afgesproken dat de Hibin-werkgevers op dit onderwerp gaan inventariseren om zo meer inzicht te krijgen over de positie van de stagiaires en op welke wijze hun inzet / werk wordt beloond. We hebben hier een aparte werkafspraak van gemaakt en zullen er dus zeker op terugkomen.

Afspraken in de bijlage

In de bijlage tref je de tekst van het resultaat van het cao-overleg aan. Met bovenstaande uitleg hebben we geprobeerd de tekst van het resultaat meer duiding te geven, maar als je meer informatie wilt hebben, kan je altijd een mail sturen aan jouw CNV-bestuurder.

Leden hebben het laatste woord

Er kan worden gestemd over dit bereikte resultaat. We willen graag weten wat je ervan vindt en zullen dit resultaat pas als een cao-akkoord zien als een meerderheid van onze leden ermee heeft ingestemd. Breng je stem in ieder geval vóór 1 oktober 2024 uit. Je ontvangt zo dadelijk nog een mail om te kunnen stemmen.

Pensioentransitie

Binnenkort ontvang je van ons ook een brief over de pensioentransitie. Ook dan zal om een reactie worden gevraagd. Omdat het een omvangrijk onderwerp is, zullen we dat in die brief afzonderlijk aan je voorleggen.

Vragen of opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over bijvoorbeeld jouw werk of het lidmaatschap kan je bij Arie Kasper terecht. Maar als je echt goed geïnformeerd wilt zijn kan je ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen. Krijg je deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar:
www.cnvvakmensen.nl/bouw/groothandel-in-bouwmaterialen/cao-handel-in-bouwmaterialen-hibin/

Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga dan naar www.mijn.cnv.nl en pas en vul jouw gegevens aan.

Arie Kasper
Bestuurder CNV
M:  06-13 20 84 02
E:   a.kasper@cnv.nl

Downloads